Ööpäevarütm ja sinine valgus

Igal inimesel on individuaalne ööpäevarütm, osa lähevad hiljem magama, osa varem, mõni vajab pikemat ööund, mõni vähem. Pimeduse saabudes ja normaaltingimustes hakkab meie keha tootma spetsiaalset unehormooni, melatoniini, Inimestel, kes töötavad või viibivad valguse käes öösiti, näiteks vaadates enne magamaminekut arvutist filme või surfates mobiilis, surutakse selle hormooni tootmine kehas alla ning osa uuringuid väidavad, et melatoniini allasurumise ja vähitekke vahel on seos. Samamoodi on leitud seos öise valguse käes olemise ning diabeedi ja ülekaalulisuse tekke vahel. On leitud, et nendel inimestel tõuseb sel ajal veresuhkru tase ning leptiini tase organismis langeb. Leptiin on hormoon, mis tekitab meile söögikorra järel täiskõhutunde. Arvatakse, et isegi hämar valgus, mida annab mõni väiksem laualamp, häirib meie ööpäevarütmi ja melatoniini eritumist organismi. Nii et öisel ajal isegi hämara lambi põlema jätmine magamistoas ei too piisavalt vajalikku puhkust ja ööuni jääb lühikeseks.

Iga valgusallikas öösiti häirib und ja melatoniini eritumist, ent sinine valgus teeb seda kõige rohkem. Harvardi ülikooli uneteadlased tekid katse, kus nad uurisid sinise ja rohelise valguse mõju inimestele öösiti ning leiti, et samasuguse eredusastmega sinine valgus mõjub melatoniinitootmisele kaks korda halvemini kui roheline ning häirib seetõttu rohkem ka ööpäevarütmi.

Kuidas vältida sinist valgust?

  • Kasuta magamistoas hämarat punast valgust. Punane lainepikkus häirib ööpäevarütmi ja melatoniini tootmist kõige vähem.
  • Väldi arvuti- ja mobiiliekraane paar tundi enne magamaminekut.
  • Kui töötate öösiti või kohe kuidagi ei saa ilma sinise ekraanita, siis hankige omale spetsiaalsed prillid, mis sinist lainepikkust läbi ei lase, või installige oma elektroonikaseadmetele vastav äpp, mis on mõeldud öiseks kasutamiseks.
  • Päevasel ajal viibige palju valguse käes, mis teie päevast tegutsemist buustib ja tuju üleval hoiab — see omakorda toob teile ööks hea une. Ja mine tea, võibolla väsitab teid päevategemistest ka nii palju, et öösel kukute kui notid voodisse!

Allikas: www.health.harvard.edu