Põhjused

Suurimaks kevadallergia vallandajaks on õietolm. Puud ja rohttaimed vabastavad õhku tillukesed terad teiste taimede väetamiseks. Aga kui nad allergiku ninna satuvad, pööravad nad keha kaitsevõime pea peale.

Immuunsüsteem tajub õietolmu ekslikult ohuna ja vabastab allergeene ründavad antikehad. See toob kaasa histamiinideks nimetatud kemikaalide vabanemise verre. Histamiinid käivitavad nohuse nina, sügelevad silmad ja muud sümptomid, mis on liigagi tuttavad neile, kes allergia käes vaevlevad.

Õietolm võib rännata kilomeetrite kaugusele, seega pole tegemist ainult teie naabruskonnas kasvavate taimedega. Õietolmu hulk on eriti kõrge tuulistel päevadel, kui tuul need terad õhu kaudu edasi kannab. Vihmased päevad seevastu pesevad allergeenid ära.

Allergiat võivad tekitada mitmesugused puud (lepp, saar, haab, pöök, jalakas, kadakas, vaher, mooruspuu, tamm, mänd, pappel, paju) ja erinevad rohttaimed (lõikehein, mitmeaastane rukis, maarjahein).

Sümptomeid on erinevaid: tatine nina, vesised silmad, aevastamine, köha, silmade ja nina sügelemine, tumedad ringid silmade all jne.

Diagnoos

Alustage oma arstist. Ta võib suunata teid testide tegemiseks allergoloogi juurde. Allergiaspetsialist võib teha teile nahatesti, mis hõlmab nahapinna torkamist väikese koguse allergeeniga (torkekatse) või väikese koguse lahjendatud allergeeni süstimist käe või selja naha alla. Kui olete aine suhtes allergiline, moodustub väike punane mügarik (ehk kubel ehk lööve). Mõnikord võidakse teha ka vereanalüüs.

Allergiaravimid

On palju ravimeid, mis allergia sümptomeid leevendavad. Osad neist on saadaval käismüügiravimina, teiste jaoks on vaja retsepti. Allergiaravimid sisaldavad:

  • antihistamiine, mis vähendavad aevastamist, nuuskamist ja sügelust, vähendades histamiini kogust organismis.
  • Ninakinnisuse leevendajad kahandavad ninakäikude veresooni, et leevendada ummistust ja turset
  • Antihistamiini /ninakinnisuse leevendajate kombinatsioonid kombineerivad mõlema ravimi toimet.
  • Ninaspreid leevendavad ninakinnisust kiiremini kui suukaudsed vahendid ilma mõningate kõrvaltoimeteta.
  • Steroide sisaldavad ninaspreid leevendavad põletikku ja on eelistatud esialgse ravina.
  • Silmatilgad leevendavad sügelevaid ja vesiseid silmi.

Kuigi võite osta neid allergiaravimeid ilma retseptita, oleks hea rääkida kõigepealt oma arstiga, veendumaks, et valite õige ravimi. Mõned antihistamiinid võivad teid uniseks muuta, seega olge nende päevasel ajal võtmisega ettevaatlik. Kui teil on tunne, et vajate ravimeid rohkem kui mõneks päevaks, rääkige sellest oma arstiga.

Kui käsimüügi vahendid ei toimi, siis võib arst vajadusel välja kirjutada ka allergivastaseid süste või immuunravi tablette. Paljud steroide sisaldavad ninaspreid on samuti saadaval retsepti alusel.
Immunoteraapia annab teile järk-järgult suuremaid allergeeni annuseid, kuni te keha nendega toime tuleb. Ravi võib leevendada te sümptoome kauemaks kui muud tüüpi allergiaravimid. Kuigi see ei toimi kõigi puhul, võib see osadel inimestel sümptoomid mitme aasta jooksul ära hoida.


Kas allergia vastu on ka looduslikke abinõusid?

Nina niisutamise puhul kasutatakse kombinatsiooni soojast veest, umbes veerandist teelusikatäiest soolast ja veerandist teelusikatäiest söögisoodast, et eemaldada lima ja avada ninakõrvalurked. Võite kasutada pigistuspudelit või väikest teekannu. Lahuse valmistamiseks kasutage destilleeritud, steriilset või eelnevalt keedetud vett. Samuti on oluline pärast iga kasutamist loputada niisutusseade ja jätta see õhu kätte kuivama.
  • Katkujuur. See taim võib leevendada hooajalise allergia sümptoome.
  • Kvertsetiin. Seda taimset päritolu flavonoidi leidub sibulates, õuntes ja mustas tees. Uuringud on näidanud, et see blokeerib histamiinide vallandumist.
  • Kõrvenõges. Kuigi mõned inimesed kasutavad allergia sümptomite raviks kuivatatud nõgeselehti, ei ole kuigi palju uuringuid, mis näitaksid, et see toimib.


Rääkige oma arstiga enne mis tahes taimsete saadustega ravi alustamist. Mõned võivad põhjustada kõrvaltoimeid või reageerida ravimitega, mida võtate.

Allikas: webmd.com