Soovid tervislikumat jaanipeo menüüd? Siit mitu head kurgisalatit
Ehkki kurki saab poest aasta ringi, pole selle maitse kunagi nii hea kui just südasuvel päikesesoojas küpsedes. Kuuma ilmaga pakub kalorivaene, suures osas veest koosnev krõmpsuv kurk nii omaette snäkina kui ka salatites mõnusat värskendust. Pealegi on võimalik grillimisest tulenevat kaloripidu kurgisalatitega mahendada ja niimoodi tervislikku kaalu säilitada.
Klassikalised kurgi-tilli-hapukooresalat ja kurgi-tomatisalat on maitsvad suvised kausitäied, kuid kurgi kasutusvõimalusi on palju-palju enam, katseta julgelt!
Kurgi-melonisalat
Kurk ja melon (sh kantaluup) on omavahel lähedased sugulased. Salatiski sobivad nad suurepäraselt kokku.
NELJALE
Gluteenivaba, laktoosivaba, vegan
> 3 lühikest kurki
> pool kantaluupi, u 500 g
> soovi korral 1 tšillikaun
> peotäis hakitud koriandrit
> peotäis hakitud münti
> peotäis seemnesegu (nt päevalille-, kõrvitsa- ja seesamiseemned)
> 3 sl oliiviõli
> 2 sl valge veini äädikat
> soola, pipart
Tükelda kurgid ja melon. Kui soovid salatisse teravat särtsu, lisa ka hakitud tšillikaun. Haki koriander ja münt. Nirista peale oliiviõli ja valge veini äädikas, maitsesta soola ja pipraga. Sega salat õrnalt läbi. Puista peale seemnesegu.
Toitaineväärtus 1 portsjoni (210 g) kohta: energiat 165 kcal; rasvu 13,8 g, millest küllastunud rasvu 1,9 g; süsivesikuid 4 g; valke 4,2 g
Kurgi-avokaadotartar
Väikesteks kuubikuteks lõigatud köögivilju hoiab koos avokaado kreemjas viljaliha. Paku tartari salatilehtedelt või röstitud saiaviilult.
NELJALE
Gluteenivaba, laktoosivaba, vegan
> 3 lühikest kurki
> 1 avokaado
> 5 redist
> pool väikest tšillikauna
> 3–4 rohelise sibula vart või sama kogus murulauku
> poole laimi mahl
> 1 sl oliiviõli
> soola, musta pipart
Kui kurgil on pehme sisu, eemalda see. Lõika kurk, avokaado ja redis väikesteks kuubikuteks. Haki sibul või murulauk ning tšillikaun. Lisa köögiviljatükikestele laimimahl ja oliiviõli ning maitsesta soola ja pipraga. Sega kõik ained omavahel. Serveeri salatilehtedelt või röstitud saiaviilult.
Toitaineväärtus 1 portsjoni (120 g) kohta: energiat 291 kcal; rasvu 8,7 g, millest küllastunud rasvu 1,6 g; süsivesikuid 1,8 g; valke 1,3 g
Värskendav kurgisalat parmesaniga
Kasuta selles salatis krõmpsuvaid salatilehti, nagu jääsalat, Cosbergi salat või frillice.
NELJALE
Gluteenivaba, laktoosivaba
> 1 pikk kurk
> 100 g salatilehti
> 50 g parmesani tüüpi juustu (nt Valio Forte)
Kaste:
> 2 sl sidrunimahla
> 2 sl oliiviõli
> 1 sl sinepit
> 1 tl mett
> soola, pipart
Tõmba kurgist köögiviljakoorijaga laastud. Kui sisu on väga pehme, jäta see kõrvale. Rebi salat tükkideks ja tõmba juustust köögiviljakoorija või juustunoaga laastud. Kastmeks vispelda kõik ained omavahel kokku. Nirista kaste salatile, sega õrnalt läbi. Puista peale parmesanilaastud.
Toitaineväärtus 1 portsjoni (100 g) kohta: energiat 117 kcal; rasvu 9,2 g, millest küllastunud rasvu 3,1 g; süsivesikuid 3,2 g; valke 5,5 g
Vahemere kurgisalat ürdi-jogurtikastmega
Vahvalt krussis kurgid valmivad spetsiaalse spiraalitajaga. Kui sul seda pole, saad pikad ribad lõigata ka köögiviljakoorija või noaga. Kui sa “mängida” ei viitsi, siis loomulikult tuleb salat täpselt sama maitsev ka lihtsalt tükeldatud kurgiga.
NELJALE
Gluteenivaba
> 1 pikk või 4 lühikest kurki
> 200 g kirsstomateid
> 150 g fetajuustu
> 150 g oliive
> 1 punane sibul
Ürdi-jogurtikaste:
> 1 dl maitsestamata jogurtit
> 1 tl vedelat mett
> 3 sl oliiviõli
> 1 dl värsket basiilikut
> 1 dl värsket punet
> soola, musta pipart
Tee kurgist spiraalid. Poolita tomatid, lõika fetajuust kuubikuteks. Nõruta oliivid ja viiluta sibul. Kaste valmista saumikseriga või blenderis –
surista lihtsalt kõik ained ühtlaseks, maitsesta soola ja pipraga. Tõsta kõik koostisained vaagnale, nirista kaste peale. Paku kohe.
Toitaineväärtus 1 portsjoni (220 g) kohta: energiat 261 kcal; rasvu 13,5 g, millest küllastunud rasvu 2,4 g; süsivesikuid 6,6 g; valke 8,9 g
Krõmpsuv ja maitserikas salat sobib hästi suviseks lõunaks.
NELJALE
Gluteenivaba, laktoosivaba> 2 lühikest või pool pikka kurki
> 2 sellerivart
> 1 tuunikalakonserv, tükid vees (185 g, millest tuunikala 150 g)
> 2–3 sl kappareid
Kaste:
> 2 sl oliiviõli
> 3 sl valge veini äädikat
> 1 sl mett
> 2 sl tšiiaseemneid
Kastmeks sega omavahel oliiviõli, valge veini äädikas, mesi ja tšiiaseemned. Maitsesta soola ja pipraga. Lõika kurgid piklikeks kangideks, haki sellerivarred. Lisa köögiviljadele kapparid. Nirista peale kaste ja sega läbi. Tõsta salatile veest nõrutatud tuunikalatükid. Jahvata peale värsket musta pipart ja kaunista sellerilehtedega.
Toitaineväärtus 1 portsjoni (120 g) kohta: energiat 211 kcal; rasvu 7,1 g, millest küllastunud rasvu 1,1 g; süsivesikuid 2,7 g; valke 10,4 g