Brokoli, lillkapsas ja lehtkapsas sisaldavad kasulikke toitaineid nagu C-vitamiin, K-vitamiin ja mangaan. Ristõielistes köögiviljades leidub ka sulforafaani — taimset ühendit, millel on vähivastased omadused. Sulforaan hoiab vähirakkude kasvu vaos ja isegi hävitab neid. Parimaks vähki ennetavaks mõjuks soovitatakse ristõielisi köögivilju tarbida 3-5 söögikorral nädalas.


Liigu järgmisele lehele klikkides noolekesele paremal!

Porgandites leidub palju vajalikke toitaineid nagu K- ja A-vitamiin ning antioksüdandid. Neis on ka beetakaroteeni tase kõrge — sellest porgandi oranž värvus. Beetakaroteen toetab immuunsüsteemi ja võib ennetada teatud vähivorme nagu rinna- ja eesnäärmevähk. Porgandite rohke tarbimise tulemusena väheneb ka kõhunäärme vähki haigestumise tõenäosus lausa 26 protsenti.

Marjad sisaldavad palju vitamiine, mineraale ja kiudaineid. Teadlased on palju uurinud marju just nende antioksüdantide ja tervislike omaduste tõttu. Näiteks leidis üks uurimus, et põldmurakas sisaldab antotsüaniini, mis hoiab käärsoole vähi riski madalal. Põldmuraka põletikuvastane mõju võib isegi ennetada rinnavähi rakkude kasvu ja paljunemist.

Rasvastes kalades nagu lõhe, makrell ja anšoovis on palju vajalikke toitaineid nagu B-vitamiin, kaalium ja omega-3 rasvhapped. On leitud, et rohkesti merevee kalu söövatel inimestel on hämmastavad 53 protsenti madalam risk haigestuda soolevähki. Ka kalaõli tarbimisel on hilisemas elus oluliselt väiksem risk haigestuda eesnäärmevähki.

Oad, herned ja läätsed võivad oma kõrge kiudainete sisaldusega vähendada oluliselt riski vähki tekkeks. Kaunviljade rohket tarbimist seostakse madalama riskiga haigestuda nii soole- kui ka rinnavähki.