Rapsiõli pressitakse rapsiseemnetest.
Mida sisaldab?
57% oleiinhapet, 26% oomega-6-rasvhappeid, 10–12% oomega-3-rasvhappeid, 5% küllastunud rasvhappeid ning E- ja K-vitamiini.
Miks on kasulik?
Sobib praadimiseks. Üldjuhul on õli müügil rafineeritud kujul ning sisaldab transrasvhappeid, seega on mõistlik seda tarbida piiratud koguses. Võimalusel eelista külmpressitud varianti.
Boonus!
* Rapsiõlist saad valmistada maitsvat pestot. Blenderda õli basiiliku, küüslaugu, seeder- või piiniamänniseemnete, parmesani, näpuotsatäie soola ja sidrunimahlaga ühtlaseks seguks ning kasuta seda pastades, kana- ja kalaroogades või saiakattena. Säilita pestot külmas, väikeses klaaspurgis. Jälgi, et pesto pind oleks õlikihiga kaetud.

Mis vahe on külmpressitud ja kuumtöödeldud ehk rafineeritud õlil?
  • Kuumtöödeldud ehk rafineeritud õli kuumutatakse kõrgel temperatuuril, mille tõttu muunduvad õlis leiduvad polüküllastumata rasvhapped muu hulgas ka transrasvadeks, mis on organismile kahjulikud. Rafineeritud õli sobib kuumutamiseks. 
  • Külmpressitud õli toodetakse mehaanilise pressimise teel, õli kuumutamata ja kemikaale lisamata. Seemnetest ja viljadest võimalikult suure õlikoguse eraldamiseks pressitakse neid mitu korda. Kõige tervislikum on kahtlemata esimese külmpressi õli märkega extra virgin.
  • Hoia õli päikesevalguse eest, sest valgus hävitab selles kasulikud ained. Samal põhjusel väldi ka kuumust. Parim temperatuur õli säilitamiseks on 15–16 kraadi. Õli säilivusaeg sõltub hoiutingimustest ning sordist, kuid üldiselt peaks selle ära tarvitama 6 kuu jooksul pärast avamist.