Täiskõhutunne tekib…
…kui magu on täis ja info mao täitumisest jõuab närviretseptorite kaudu ajju. Väike magu täitub toiduga kiiremini ja täiskõhutunne võib tekkida ka väga väikesest toiduportsust. Rohke toiduga harjunud magu küsibki rohkem süüa.
Tavaliselt mahub makku 1,5–3,5 liitrit toitu, tüsedatel aga ka 10 liitrit. Mõnel on magu piklik nagu sokk, mõnel paunake. Ei saa öelda, et üks on parem kui teine, inimesed on lihtsalt erinevad.

Vahel sööb inimene üleliia…
…kui ta on stressis. Söögiisukeskus, mis vastutab täiskõhutunde tekkimise eest, asub ajus hüpotalamuses, kus on ka heaolu-, rõõmu-, sugutungi- ja unekeskus. Kui mõne keskuse vajadused pole küllaldaselt täidetud, tunneb inimene tungi kogu aeg süüa, et puudujääki kompenseerida. Pinges närvisüsteem ja depressioon võivad põhjustada ka psühhosomaatilisi vaevusi, näiteks kõhuvalu.

Raskustunne kõhus…
…annab märku, et toidukord oli liialt suur. Raskustunnet saab vältida, kui süüa tihti, aga korraga väikseid toiduportse.
Sageli tuntav raskus kõhus võib olla tänapäevase passiivse eluviisi tagajärjel tekkinud mao funktsionaalne häire — magu töötab aeglaselt, nii et sinna koguneb mitme toidukorra jagu toitu ja tekib ebameeldiv tunne.
Pidev raskustunne võib olla ka haiguslik. Sel viisil annavad endast märku maos elava bakteri Helicobacter pylori tekitatud maopõletik, haavandid ja mao limaskesta muutused, näiteks limaskestapõletik gastriit. Mõnel juhul võib raskustunne olla sama bakteri põhjustatud maovähi sümptomiks.
Bakteri vohamine on kergesti avastatav ja ravitav ning kui õigel ajal alustada antibakteriaalset ravi, saab tüsistusi vältida.

Kui pikema aja jooksul liigselt süüa…
…muutub ainevahetus aeglasemaks, tekib ülekaal, tõuseb vere suhkru- ja kolesteroolitase ning vererõhk. See on väga raske terviseseisund. Siis aitab vaevuste vastu tablettravist tunduvalt paremini kaalulangetamine, vitamiinide tarvitamine ja liikumine.
Pideva ülesöömise tüsistusena võib tekkida metaboolne sündroom, kõhuõõnesisene rasvumine.
Väga paljudel ülekaalulistel tekivad maksa rasvväärastumised — maksarakkudesse hakkab ladestuma rasv, mis võib tekitada maksapõletikku. Ultrahelis näeme siis tumeda maksa asemel heledat. Seda nimetatakse ainevahetuslikuks maksakahjustuseks, mis on sama tõsine kui maksa kahjustumine alkoholi tagajärjel. USAs on see probleemiks veerandile noortest inimestest ning on otseselt seotud rasvase ja madala kvaliteediga rämpstoidu söömisega. Liigsöömine on sisuliselt organismi kurnamine.

Magu venib välja…
…kui pidevalt liiga palju süüa. Mis aja jooksul see juhtub, on väga individuaalne. Pikema aja jooksul väga suureks veninud magu ei tõmbugi enam tagasi. Kui tekkinud ülekaal on suur ja dieediga kaalu alandada ei õnnestu, siis meditsiiniliselt põhjendatuna võib allavõtmiseks makku panna ballooni, nii et makku mahub vähem toitu ja söömisel tekib väikesest toiduportsust kiiresti täiskõhutunne. Äärmusliku abinõuna tehakse ka maovähendamisoperatsioone.