Kõik dipid on gluteeni- ja laktoosivabad ning täiesti taimsed.

Dipiretseptide nägemiseks liigu noolega edasi järgmisele lehele!

.

Hispaaniapärasest romesco-kastmest inspireeritud dipp sobib lisaks suupistevaagnale imehästi ka küpsetatud kala või mereandide ja just ahjust tulnud soojade röstitud köögiviljade kõrvale.

NELJALE / Gluteenivaba, laktoosivaba, vegan

> 2 punast paprikat

> 300 g kirsstomateid või suuri tomateid

> 2 prisket küüslauguküünt

> 3 sl oliiviõli

> 2 kuhjaga sl mandlilaaste

> u 1 tl tšillihelbeid või -pulbrit

> 1 tl (suitsu)paprikapulbrit

> 2 sl punase veini äädikat

> 0,5 dl oliiviõli

> soola, pipart

Tükelda paprikad veerandikeks ning puhasta seemnekodadest. Kui kasutad suuri tomateid, lõika ka need veerandikeks, kirsstomatid võivad jääda terveks. Koori küüslaugu­küüned. Laota paprikad, tomatid ja kooritud küüslauguküüned küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Nirista peale
3 sl oliiviõli. Rösti 200kraadises ahjus 20 minutit. Paar minutit enne röstimise lõppu lisa ahjupannile mandlilaastud, et needki kuumust saaksid.

Lase tomatitel-paprikatel jahtuda, seejärel eemalda koor. Tõsta kõik ained koos oliiviõli ja maitseainetega blenderisse või köögikombaini ning püreesta. Tulemuseks ei pea olema ühtlaselt siidine püree, kaste võib jääda veidi tükiline.

Toiteväärtus portsjoni kohta (228 g): energiat 138 kcal; rasvu 10,3 g, millest küllastunud rasvu 1,4 g; süsivesikuid 9,3 g; valke 2,9 g

.


Tex-mex-köögi raudvara guacamole kergemaks ja köögivilja-rikkamaks tuunitud sõsar.

NELJALE / Gluteenivaba, laktoosivaba, vegan

> 250 g brokoliõisikuid

> 1 avokaado

> 1 tšillikaun

> 1 laim

> peotäis värsket koriandrit

> 1 punane sibul

> soola, musta pipart

Keeda brokoliõisikuid vees umbes 3 minutit, kuni need on peaaegu pehmed. Tõsta vahukulbiga jääkülma veega täidetud kaussi, et ilus roheline värv säiliks ning brokoli jahtuks.

Tõsta jahtunud brokoli köögi-kombaini. Lõika avokaado pooleks, eemalda kivi ja kaabi viljaliha lusikaga kombaini. Lisa ka tšillikaun. Kui sa ei soovi väga teravat kastet, eemalda tšillilt enne seemned ja seemnekojad.

Pressi laimist mahl välja ja vala segu hulka. Lisa ka koriander ning maitsesta soola ja pipraga. Püreesta segu. Tükelda sibul väiksemaks ja pane tükid köögikombaini. Lase teradel veel mõned keerud käia, et sibulatükid muutuksid veidi väiksemaks ja seguneksid püreega, kuid ei puruneks liialt. Maitse ja kui tarvis, lisa soola, pipart või laimimahla.

Toiteväärtus portsjoni kohta (122 g): energiat 94,8 kcal; rasvu 17,7 g, millest küllastunud rasvu 1,6 g; süsivesikuid 3,7 g; valke 3 g

.


Päikesekuivatatud tomatitest maitse saanud oadipp valmib imelihtsalt – surista kõik vajaminevad ained ühtlaseks kreemiks. Tarvita dipi või määrdena – mõlemat moodi maitseb suurepäraselt!

NELJALE / Gluteenivaba, laktoosivaba, vegan

> 400grammine purk konserveeritud valgeid aedube (ube 270 g)

> 75 g õlist välja tõstetud päikesekuivatatud tomateid

> väike peotäis petersellilehti

> 1 küüslauguküüs

> 1,5 sl sidrunimahla

> 2 sl oliiviõli

> 3–4 sl vett

> soola, pipart

Nõruta oad konservivedelikust, loputa sõelal. Tõsta kõik ained köögikombaini ja valmista kreemjas määre. Vee kogust reguleeri vastavalt sellele, kui paksu dippi soovid. Maitse ning vajadusel lisa soola-pipart.

Toiteväärtus portsjoni kohta (90 g): energiat 139,5 kcal; rasvu 9,3 g, millest küllastunud rasvu 1,3 g; süsivesikuid 10,0 g; valke 4,6 g

.


Tervisegurmaanide lemmikut lehtkapsast saab kasutada väga paljudes toitudes. Erandiks ei ole ka dipikaste. Pestot meenutav lehtkapsadipp on väga maitsev soojalt, kuid ka toatemperatuuril igati hea.

NELJALE / Gluteenivaba, laktoosivaba, vegan

> 50 g India pähkleid

> 0,5 dl vett

> 1 mugulsibul

> 200 g lehtkapsast

> 2 sl oliiviõli

> 0,5 dl vett

> maitse järgi tšillihelbeid

> 2 tl vürtsköömneid

> 2 sl sidrunimahla

> 2 sl maitsepärmi

> soola, pipart

> 1 sl kanepi- või muid seemneid

Tõsta India pähklid ja vesi köögikombaini ning surista kreemiseks pastaks. Haki sibul ja rebi lehtkapsa lehed veidi väiksemateks tükkideks. Kuumuta pannil õli. Passeeri hakitud sibul õlis nõrgal kuumusel läbipaistvaks. Lisa lehtkapsas ja vesi. Kata pann kaanega ning lase kapsal umbes 10 minutit haududa. Vahepeal sega. Haudumise ajal muutub lehtkapsa värv sügavroheliseks ja lehtede mass väheneb mõnevõrra.

Vala panni sisu köögikombaini. Lisa kõik maitseained. Keeruta kõik kokku dipiks. Aeg-ajalt ava köögikombaini kaas ja lükka lehtkapsatükke seintelt allapoole, et kõik puruneksid. Vajadusel lisa vett. Serveerimisel puista dipile kanepi- või muid meelepäraseid seemneid.

.


Avokaadost tehtud šokolaadine kreem on suurepärane võimalus valmistada luksuslik magustoit organismi rafineeritud toiduainetega koormamata. Värskeid datleid müüakse karpides supermarketite köögiviljaosakonnas. Kui kasutad kuivatatud datleid, mis on väga kuivad, leota neid enne tund aega vees, et need mõnusalt pehmeks muutuksid.

NELJALE / Gluteenivaba, laktoosivaba, vegan

> 2 küpset avokaadot

> u 4 sl toorkakaopulbrit

> 5 datlit (vali võimalusel värsked)

> 1 dl magustamata mandlipiima

> näpuotsaga soola

> 2 sl agaavisiirupit või mett

Poolita avokaadod. Eemalda kivi ja kaabi viljaliha kaussi. Lisa kakaopulber (esialgu vähem, saad juurde lisada), datlid, mandlipiim, sutsuke soola ja magusaine. Surista sau-mikseriga ühtlaseks kreemiks. Maitse. Kui soovid, lisa veel kakaopulbrit või magustajat.

Toiteväärtus portsjoni kohta (110 g): energiat 243 kcal; rasvu 17,8 g, millest küllastunud rasvu 4,4 g; süsivesikuid 20,4 g; valke 4,2 g