2. Kommid asenda kuivatatud puuviljadega
Mitmed E-ained, säilitusained, värvained, suhkrud, ei mingeid kiudaineid, proetiini, vitamiine ega mineraale. Kommid paratamatult on tühjad kalorid, mis lihtsalt maitsevad hästi.
Katseta erinevate kuivatatud puuviljade ja marjadega: maasikad, banaanid, aprikoos, õun, pirn, ploom, rosin jne. Valik on suur ja kindlasti leiad variandi, mis on sinu jaoks sobivaim ja peletab pidurdamatu magusaisu.

3. Piimašokolaad asenda orgaanilise tumeda šokolaadiga
Kes siis küll ei jumaldaks šokolaadi? Paljudele on see maius vastupandamatuks kiusatuseks. Paraku sisaldab ka see magustoit rafineeritud suhkruid, rohkelt kaloreid ja küllastunud rasvaineid. Paljudel juhtudel asendatakse päris kakao odavama alternatiiviga, nt köögiviljaõli. Parim valik on hoopis orgaaniline või piimavaba tume šokolaad, mille kakaosisaldus on suur ja on vaba lisandainetest.

4. Koogid asenda madala rasvasisaldusega täistera banaanileivaga
Mis asi see veel on? Maiusroog kookide, saiakeste ja keekside asemel. Klopi kokku täisterajahu, niusuiva, jahvatatud linaseemned, mõned purustatud pähklid, banaan ja sul on retsept tervisele.

5. Friikartulid asenda röstitud maguskartuli siiludega
Friikartulid on hamburgeri kõrval rämpstoitude kunn kogu maailmas. Maitse on hea, kuid kiirtoidukohas õlis marineeritud kartuliribad sisaldavad rohkelt naatriumi, transrasvu ja kaloreid. Oma soolavajaduse rahuldamiseks valmista kodus ise ahjus röstitud maguskartuli siilusid. Maguskartul sisaldab rohkelt antioksüdante ja on põletikuvastane hea alternatiiv valgele kartulile. Pritsi laastud oliiviõliga üle, lisa tsipake soola või lihtsalt erisuguseid maitserohelisi ning rösti ahjus.

6. Kaloririkkad energiajoogid asenda madala kalorsusega spordijookidega
Energiajook on nagu sulatatud kompvek, millele lisaks on antud törtsuke gaasi. Lisaks sisaldavad need kofeiini, mis põhjustavad ärrituvust, närvilisust ja uneprobleeme. Mitmed spordijoogid lisavad samuti energiat ja kuigi sa just jõusaalis ei tuia, siis võivad need olla heaks vahelduseks. Paljude energiajoogisõltuvus seisneb pigem millegi meeldiva joomises kui et vajaduses lisaenergia järele.

7. Kartulikrõpsud asenda täistera pitataskutega
Olenemata tervislikemast tendentsides ka rämpstoidutööstuses, siis krõpsudes leidub endiselt liigselt soola, küllastunud rasvu ja muid kahjulikke lisandaineid. Vajadus krõpsude järele seisneb tihti vaid soolasevajaduses. Kui näkitsemise isu on peal, siis muretse täistera pitatasku ja dipi see maitsvasse kastmesse.

8. Limonaad asenda mineraalveega, millesse on lisatud laimi
Enamik gaseeritud jooke on 100% toitainetevabad. Neist pole mitte mingit kasu organismile. Kahjusid võib leida mitmeid - hammaste lagunemine, ülekaalulisus, diabeet ja isegi südamehaigused. Samuti hakkab su veresuhkur ping-pongi mängima ning vajadus magusa järele ainult kasvab. Mineraalvesi laimi või sidruniga on meeldiv vaheldus. Üks väga hea joogiretsept on selline: kann külma vett, rohkelt jääkuubikuid, mõned kurgiviilud, mõned pohlad, paar sidruniviilu, lase tunnike seista ja maitse klaasikest ehtsat värskust!

9. Jäätis asenda külmutatud jogurtiga
Paraku sisaldavad paljud jäätisesordid samuti küllastunud rasvu ja rohkelt kaloreid. Leia parem võimalikult hea külmutatav jogurtisort, viska päevaks sügavkülma ja naudi tõeliselt tervislikku ja kaltsiumirikast uut jäätisesorti.

10. Maisihelbed asenda pudruga
Alles hiljuti põrutasid Itaalia dietoloogid väitega, et maisihelbed sisaldavad rohkelt kaloreid ja teevad hoopis paksuks. Firenze ülikooli uurijate grupp vaatles lapsi viie ja kümne eluaasta vahel, kel oli diagnoositud varajane rasvumise faas. Üleliigset kaalu jälgiti nende puhul, kes sõid maisihelbeid hommikusöögiks regulaarselt vähemalt aasta otsa.
Uuringu juht Luigi Barbaliani selgitas, et toidud, mis on valmistatud kõrgekvaliteedilisest maisist, on tegelikult tervislikud. Lisaks sellele on maisitoidud üheks osaks kaalulangetuse toitumissedelist. Paraku on täheldatud, et enamik maisihelbetooteid, mis poes müüakse, on küpsetatud köögiviljaõlis, suhkrusiirupis või sisaldavad bioloogilisi lisandeid. Sellised toidud võivad olla ebatervislikud, kuna kahjustavad kõhu sekretoorset funktsiooni.
Paratamatus on see, et helvestele on lisatud mitmeid lisandaineid, mis nende tervislikkust vähendavad. Kui sa ei viitsi etikettidel järge ajada, siis valmista parem kõrgekvaliteedilistest helvestest putru. Puder aitab hoida veresuhkrut stabiilsena ja on hea algus tegusale päevale.

Allikas: kaaluabi.ee