Peale kohalikke valimisi võõrutas Marko ennast kümme päeva sotsiaalmeediast ning jagas ainult sünnipäevaõnnitlusi. Ka teravmeelitsemise ja õelutsemise jättis ära. „Soovitan proovida,“ sõnas Marko, „nüüd tasapisi teravmeelitsen jälle, aga selline vaimne paast on tore.“ Asendustegevusena luges hoopis kirjandust ja vaatas televiisorist filme.

Et keha oleks ikka terve

Filme saab muidugi vaadata endale sobival ajal järgi, kuid õueminekut tema sõnul edasi lükkama ei peaks. „Tänavu ei tea, mida Terviseametist meile käitumisnormidena ette antakse, et viirusest hoiduda, aga üks on selge – õue me minna võime ja selles suunas tuleb mõtteid seada,“ rääkis Marko.

Tema sõnul on Rakvere ideaalne paik, kus oma keha koormata. Näiteks hommikuti saab tööpäeva alustada ujulas, kergliiklusteed ning terviserajad ootavad ööpäev läbi.

Pikema Sõpruse Päev

Et konkurentsi jätkuks ikka kauemaks

Esimesel aastal kaasas Marko Pikema Sõpruse Päevast osa võtma oma poliitilised kohalikud konkurendid: „Meid, Lääne-Virumaal elanikke on nii vähe, alla kuuekümne tuhande, et isegi konkurente tasub heas toonuses hoida ja lõpuks on ju neil ka pered ja lähedased.“ Ta nägi, kuidas mehed seda pakutud võimalust kasutasid ja oma terviseandmetesse kaevusid: „Peagi Rakvere vastvalitud volikogu koguneb ja ma annan meestele jälle märku, et pangu end hakkama!“
Ühise tegevuse käigus tehti Neeme-Jaak Paabu juhendamisel tutvust sulgpalliga – elu esimene ametlik trenn. „Te kõik arvate, et sulgpall on imelihtne, aga te minge, proovige,“ soovitas Marko.

SYNLABi laboriarsti dr Jüri Laasiku sõnul peaksid mehed oma tervist kontrollima regulaarselt ka siis, kui kaebused puuduvad ning kõik tundub korras olevat. Isiklike tulemuste perioodiline võrdlus aitab tuvastada varakult terviserikkeid, võimaldab kiirelt reageerida ega lase haigusel kaugele areneda.