Kui soovid, et jaanipäev oleks kõhule võimalikult kerge, siis loobu mõttest eri toitude vahele enesetunde leevendamiseks erinevaid tooreid puuvilju ja marju süüa. Tegemist pole küll kaloririkaste toitudega, kuid need jäävad maos aeglaselt seeduvate toitude taha toppama ning tekitavad kõhus raskustunnet. Seega on kaval süüa puuvilju enne põhisöögikorda.

Süsivesikud ja valgud koos

Kui soovid oma kehakaalu hoida või langetada, siis on oluline tarbida süsivesikuid ja valke koos, sest viimaste lisamine süsivesikuterikkale toidule aitab paremini veresuhkrutaset kontrolli all hoida. Stabiilne veresuhkur aitab hästi kaasa tervisliku kehakaalu saavutamisele ning hoiab ära suuremad söömissööstud, mida hiljem kahetseda võid.

Jook või söök

Kindlasti ei tasu pidusöögi ega ka muude toidukordade kõrvale liiga palju vedelikke tarbida, sest see lahjendab maomahlu ning muudab lõppkokkuvõttes seedeprotsessi aeglasemaks ning raskemaks. Joo söögi ajal vaid vajadusel ning võimaluse korral naudi jooke pisut enne või pärast sööki. See aitab vältida raskustunnet, mis paljusid peale söögikorda tabab.

Natuke kapsast, valku ja granaatõuna

Sel perioodil tuleb pöörata tähelepanu ka oma maksale ning võimaluse korral teda sobivaga toetada. Üks maksa alafunktsiooni peamiseks põhjuseks on liiga suured toidukogused. Seepärast on jaanipäev ka üks raskemaid aegu maksa jaoks. Õnneks on olemas toite, mis aitavad maksa edukalt toetada. Kuigi Eestis peetakse artišokki peamiselt lihtsalt suupisteks, mida snäkilauale oliivide kõrvale panna, siis tegelikult on tegemist väga kasuliku toiduga, mis võiks olla regulaarselt menüüs. Artišokk aitab toetada maksa ja sapipõit ning parandada seedimist. Maksale meeldivad ka kõikvõimalikud kapsalised, sest neis leidub indool-3-karbinooli. See toitaine parandab maksa aktiivsust. Granaatõun on üks looduse imesid. Selles sisalduv alfalipoehape toetab maksatööd ning võib kaitsta isegi mittealkohoolse maksarasvumise eest. Kindlasti on vaja ka mõõdukas koguses ka valku, sest N-atsetüültsüsteiin on ühend, mida leidub valgurikastes toitudes (enamasti loomsetes toiduainetes). Selleks sobib hästi näiteks kergesti seeditav kodumaine kanaliha, mis on alati värske ja kvaliteetne. N-atsetüültsüsteiin aitab kaasa olulise antioksüdandi glutatiooni tootmisele, mis on samuti optimaalseks keha puhastumise toimimiseks oluline. N-atsetüültsüsteiin aitab kaitsta ka maksa erinevate kemikaalide eest.

Jalutuskäik peale sööki

Mitmed uuringud tõestavad, et kerge intensiivsusega jalutuskäik peale söögikorda aitab kiirendada ainevahetust. Seega on sõnajalaõie otsimine või külajaanitulele jalutamine üks parimaid asju mida sel õhtul oma tervise heaks teha saad. Kui jood 30 minutit enne jalutuskäiku ära ka tassikese kohvi, suurendad rasvade põletamiste võimalust. Ja sel õhtul lükkub magamaminekuaeg ju niikuinii edasi. Naudi üht aasta valgemat ööd!

Jaga
Kommentaarid