RETSEPT | Võileivad, mis sobivad igaks toidukorraks

Rebitud kana ja kapsa-porgandisalatiga võileib
Neljale
Pošeeritud ja ribastatud kanafileele annab mõnusa grillimeki BBQ-kaste. Koos krõmpsuva kapsasalatiga viib selline võileib keele alla.
1 kanafilee (u 250 g)
2 sl BBQ-kastet (valmistoode)
250 g värsket kapsast
1 porgand
2 sl Kreeka jogurtit
1 tl sinepit
1 sl hakitud tilli
soola, musta pipart
4 viilu täisteraleiba või -saia
Aja potis keema soolaga maitsestatud vesi, mille kogus kataks kanafilee. Tõsta filee potti, vähenda kuumust. Hauta vaevu keevana umbes 15 minutit. Tõsta pott kuumalt pliidilt ära ning lase kanal umbes 10 minutit vees seista ja veidi jahtuda. Tõsta kanafilee vedelikust välja ja tõmba kahe kahvli abil peenikesteks ribadeks. Sega BBQ-kastmega ja kui tarvis, sutsu soolaga.
Ribasta kapsas ja riivi porgand. Sega jogurti, sinepi, tilli, soola ja pipraga. Tõsta salat leivale või saiale, peale aseta kanaribad.
Toiteväärtus ühe portsjoni kohta: energiat 226 kcal; rasvu 3,5 g, millest küllastunud rasvu 1 g; süsivesikuid 28 g; valke 22 g

Röstitud köögiviljade ja pestoga võileib
Neljale
LV, V
Küpseta Vahemere-pärased köögiviljad esmalt ahjus pehmeks ja mahlaseks ning lao siis saiale või sepikule. Maitseelamust suurendab veelgi pestokaste.
1 punane paprika
pool väiksemat suvikõrvitsat
pool väiksemat baklažaani
2 sl oliiviõli
1 tl kuivatatud maitsetaimede segu (näiteks Vahemere ürdisegu)
4 sl pestokastet (valmistoode või isetehtud)
rukolalehti
soola, musta pipart
4 viilu täisterasaia või -sepikut
Eemalda paprikalt seemnekojad ja lõika vili viiludeks. Viiluta suvikõrvits ja baklažaan umbes 0,5 cm paksusteks ratasteks või poolratasteks. Tõsta köögiviljad suurde kaussi. Nirista peale oliiviõli, puista sekka kuivatatud ürdid ning veidi soola ja pipart. Sega õrnalt läbi. Laota ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Rösti 190 kraadi juures 40–45 minutit, kuni köögiviljad on pehmed. Pane need saiale või sepikule. Tõsta peale pestot ning värskuseks ja maitseks rukolalehti.
Toiteväärtus ühe portsjoni kohta: energiat 251 kcal; rasvu 13,5 g, millest küllastunud rasvu 2 g; süsivesikuid 27 g, valke 7 g

Munasalati ja suitsulõhega võileib
Ühele
LV
Toekas ja toitev einevõileib sobib suurepäraselt kergeks lõuna- või õhtusöögiks, aga ka vahepalaks, kui nälg söögikordade vahel näpistama tikub.
1 keedetud muna
1 tl majoneesi
2 viilu külmsuitsulõhet
3–4 kurgiviilu
1 viilutatud redis
hakitud murulauku
idandeid
1 viil täisteraleiba või -saia
Haki muna ja sega majoneesiga. Kata leiva- või saiaviil munasalatiga ja tõsta sellele lõheviilud. Kuhja peale kurki, redist, hakitud murulauku ja idandeid.
Toiteväärtus ühe portsjoni kohta: energiat 330 kcal; rasvu 17 g, millest küllastunud rasvu 3 g, süsivesikuid 24 g, valke 21 g

Hummuse ja avokaadoga võileib
Ühele
LV, V
Kreemisele hummusele ja mahedale avokaadole annavad maitsevärskust punane sibul ja päikesekuivatatud tomat.
1–2 salatilehte
2 sl hummust (valmistoode või ise tehtud)
pool avokaadot
1 suurem päikesekuivatatud tomat (õlis konserveeritud)
mõned viilud punast sibulat
soola, musta pipart
1 viil täisteraleiba või -saia
Tõsta leiva- või saiaviilule salatilehed ja hummus. Viiluta avokaado ja laota hummusele. Lõika päikesekuivatatud tomat väiksemateks tükkideks ja tõsta koos sibulaviiludega võileivale. Jahvata peale musta pipart ja raputa maitseks veidi soola(helbeid).
Toiteväärtus ühe portsjoni kohta: energiat 321 kcal; rasvu 17 g, millest küllastunud rasvu 2,7 g, süsivesikuid 33 g; valke 11 g