„Selge“ põhineb tõenduspõhistel teraapiameetoditel ning soovituslik aeg selle läbimiseks on kaheksa nädalat. „Joomise vähendamine või lõpetamine on alati muutuste protsess, mis nõuab inimeselt enda käitumismustrite teadvustamist ja oskusi neid muuta. Kahjuks ei ole enamusel inimestest ei kodust ega koolist vajalikke kaasa antud,“ selgitas Tervise Arengu Instituudi alkoholi ja tubaka valdkonna juht Anneli Sammel.

Programmi abil saab õppida teraapiatehnikatel tuginevaid oskusi, mis aitavad vähendada alkoholitarvitamist, mõista oma käitumismustrite tagamaid ja teha nende muutmiseks vajalikke harjutusi. Osalejail tuleb pidada alkoholitarvitamise päevikut, nad saavad-posti teel suunamist ja toetust ning palju muud, et samm-sammult enda poolt seatud eesmärkidele lähemale jõuda.

Programmi töötas koostöös Maailma Terviseorganisatsiooniga välja Swiss Institute for Addiction and Health Research. See on erinevate nimede all edukalt kasutusel Hollandis, Kanadas, Saksamaal, Šveitsis ja Austrias. Programmi kohandas Eesti oludele Tervise Arengu Instituut.

Programmi tõhususe hindamiseks Eesti oludes viis TAI 2019. aastal läbi programmi mõju-uuringu. See näitas, et programmi läbinud inimestel vähenesid tarvitatud alkoholikogused ja suurenes alkoholivabade päevade arv.

Kasutajad võtsid programmi „Selge“ hästi vastu:

66% kinnitasid, et programm aitas neil alkoholitarvitamist vähendada.
76% väitsid, et programmi on lihtne kasutada
79% soovitavad programmi vajadusel oma sõbrale
87% kasutajatest olid rahul otsusega programmi kasutada
Uuringu täisraport avaldatakse aprilli lõpus, kuid programm on kasutamiseks avatud juba praegu.

Alkoholi liigtarvitamine on Eestis tõsine probleem, mis põhjustab inimestele mitmeid terviseprobleeme ning toob kaasa nii majanduslikke kui ka emotsionaalseid kahjusid. Ligi kolmandik täiskasvanud alkoholitarvitajaist teevad seda liiga palju.

Anneli Sammel juhib tähelepanu, et tervishoiuspetsialistid muretsevad juba praegu selle pärast, et Covid-19 eriolukorra tõttu napsitavad inimesed kodudes rohkem ja nende vaimne tervis halveneb. „Eriti haavatavad on need, kellel on ka varem olnud meeleolu- ja unehäireid, kes on olnud kimpus ärevuse ja depressiooniga või kellel on raske alkoholitarvitamist kontrolli all hoida. Muutunud töörutiin ja ebakindlus tuleviku ees suurendavad stressi ja ärevust, kuid kahjuks on niigi vähene vaimse tervise teenuste kättesaadavus praegu veelgi vähenenud,“ selgitas Sammel. Veebipõhine eneseabi programm „Selge“ saab pakkuda inimestele psühholoogilist tuge, et aidata neil raske aeg üle elada.

Programmi „Selge“ rahastab Euroopa Sotsiaalfond programmi „Kainem ja tervem Eesti“ raames.

Lisainfo: www.alkoinfo.ee