✔ Keskendu mõttes keha tunnetamisele ja uurimisele. Kui ühel väljendub stress pingena õlgades, siis teine tunneb, et tal on raudvits pea ümber. Lama või istu ning liigu mõttes ühe lihasgrupi juurest teise juurde – kujutle seda sooja, avatud ja lõõgastununa. Selline tehnika aitab ühendada keha ja meelt. Lähemalt saad tehnikast lugeda Herbert Bensoni ja Maggie Casey raamatust “Mind your heart”.

✔ Visualiseeri kauneid maastikuvaateid. Vii end mõtteis meeldivasse kohta, olgu see vanaema köök või rand, kus kuuled laine suhinat liival ja tunned tuult paitamas põski. Püüa olla võimalikult detailne, märka värve ja lõhnu. See aitab näha positiivset pilti endast, aga ka eesmärgist.

✔ Kohalolu harjutus: keskendu detailidele, mis on just praegu siin. Sina ise, sinu keha ja mõtted; ruum, kus viibid, märka helisid, lõhnu. Harjuta seda duši all, mängides lapsega, puudutades partnerit – igasugustes argistes, aga ka ülevates olukordades. Harjutus sobib neile, kellel on eespool kirjeldatud harjutustele raske keskenduda.

✔ Idamaistest meetoditest, nagu jooga, tai chi ja qigong, pärit harjutused, kus rütmiline hingamine on ühendatud liikumise ja eri asenditega. Peale selle, et need arendavad keskendumisvõimet, parandavad need ka liikuvust ja painduvust.

Nõuanded ilmusid esmakordselt 2019. aasta septembrikuu Tervis Plussis.