Kui märkad, et hakkad haigeks jääma


- Tee jalavanni ja soojenda käsi kuuma vee all, see ergutab käte ja jalgade verevarustust. Mida paremini veri ringleb, seda tõhusamalt organism haigusega võitleb.
- Võid minna ka sooja sauna, kuid mitte siis, kui sul juba palavik on! Pärast riietu soojalt.
- Joo higistama ajavat pärnaõieteed, lisa sellele ingverit, mis paneb samuti higistama ja “avab” veresooni. Piisav vedelikukogus teeb hingamisteede limaskestad parajalt niiskeks ja nii suudavad nad viirustele tõhusamalt vastu panna. Tähtis on, et kehas toimiks normaalne vedelikuringlus, siis viiakse viirused ja nende toksiinid kehast välja. Juua võiks ravimteed või leiget vett sidruniga umbes kaks liitrit päevas. Ära joo lubatust rohkem nn gripiteesid, mis sisaldavad paratsetamooli, sest selle üleannustamine on ohtlik.
- Puhka. Võitlus viirusega väsitab keha. Mine magama, kas või tunniks, kui rohkem pole võimalik. Tund puhkust võib päästa kümnepäevasest haigusevimmast.
- Jää koju, kui oled haige. Petlik on loota, et tööl käies paraned. Võta aeg maha kohe haiguse alguses, nii tervened kiiremini.
- Kosuta end, sest kui sa ennast haiguse ajal ei turguta, ei saa su immuunsus tuge ja enesetunne on väga halb. Määri rinnale ja taldadele külmetussalvi, söö küüslauku, võta punase päevakübara tilku jm.
- Nohu ja köha vajavad looduslikku või apteegiravimit, mis aitab röga lahtistada ja ninahingamist kergendada. Hinga sisse sooja auru, niisuta nina limaskesta keedusoola 0,9% lahuse ehk füsioloogilise lahusega. Kurista haiget kurku – seegi niisutab. Nohu korral on hea magada kõrgema padjaga.

Kui võimalik, ära mine nohu-köhaga lennureisile, õhurõhumuutused lisavad haiguse all kannatavale hingamissüsteemile veelgi stressi. Rõhumuutused lennuki õhku tõustes ja maandudes teevad kõrva trummikiled valulikuks. Kui siiski pead nohuga lendama, kasuta limaskesta turset vähendavaid ja nohuravimeid. Näts ja sage neelatamine leevendavad samuti survetunnet.
- Tuuluta tuba kaks-kolm korda päevas, jahe värske õhk takistab viiruste levikut ja soodustab kiiremat paranemist.
- Väldi lähedast kontakti haigega. Kui oled ise haige, hoia teistest inimestest kaugemale, et ka nemad ei haigestuks.
- Aevastades või köhides kata suu ja nina pabertaskurätiga ning viska see kohe pärast kasutamist prügikasti. Häda korral sobib suu ja nina katmiseks varrukas.

Püsi terve!

Kõige parem oleks, kui haigeks üldse ei jääkski. Piisaks justkui neljast tegevusest: 1) söö õigesti, 2) puhka õigesti, 3) liigu piisavalt, 4) pese hoolikalt käsi. Miks siis ometi jääd igal hooajal viirushaigusse, olles teinud kõike seda ja lisaks veel üht-teist?

Ära alahinda und. Kui sa ei maga piisavalt, ei tooda keha vajalikul hulgal melatoniini, mistõttu ei suuda immuunsüsteem ärgitada piisavalt valgeid vereliblesid pisikuid tõrjuma. Maga seitse-kaheksa tundi igal ööl. Hästi puhanud keha on tugev.
Vabane stressist. Pidev emotsionaalne pinge ja ületöötamine tõstavad kortisoolitaset. Kui hormoonide tase on tasakaalust väljas, ei suuda immuunsüsteem reageerida ohtudele, sh viirustele, piisavalt kiiresti. Leia aega lõõgastumiseks, kas või mõned minutid päevas. Võta aega ka sõprade ja lähedaste jaoks – inimesed, kes suhtlevad rohkem, peavad haigustele paremini vastu.
Käi õues ja liigu. Õige riietusega on looduses olek puhas rõõm. Igasugune liikumine on hea. Immuunsust toetab näiteks jooga: see ergutab vereringet, seedimist, närvi- ja endokriinsüsteemi. Kerge sörk mõned korrad nädalas turgutab nii südant kui ka immuunsust.
Naudi head toitu. Kala, avokaado, mandlite, pähklite tervislikel rasvadel on põletikuvastased omadused, mis toetavad immuunsüsteemi. Väldi transrasvu, vähenda küllastunud rasvade osa (söö vähem rasvast liha). Vali valgest jahust küpsetiste asemel täisteratooted, mis sisaldavad immuunsust tugevdavaid kiudaineid.

Allikad: perearstid Anneli Talvik ja Madis Veskimägi