Vitamiin B12 on üks olulisemaid vitamiine, millel on oluline roll tervise tagamisel – meie tervise nn multitalent. Vitamiin B12 osaleb aminohapete, rasvade ja süsivesikute ainevahetuse reguleerimises ning seeläbi on B12 abil tagatud organismis piisav energiatootmine. Selle vitamiini puudus tähendab ka energia vähenemist.

Vitamiin B12 aitab kaasa punaliblede tekkimisele, mis aitab leevendada väsimuse tundemärke ning ennetada aneemiat. Seda on vaja, et toota meeleolu reguleerivat serotoniini ja sünteesida närvikude ümbritsevat müeliini. Vitamiini B12 on seostatud näiteks mäluprobleemide ja ajukärbumise ennetamise kui ka tervete juuste, küünte ja nahaga.

Toiduainetest esineb B12 vitamiini näiteks maksas, lihas, piimatoodetes, koorikloomades, munades, juustus ja rasvases kalas.

Erilist tähelepanu peaksid vitamiini B12 piisavale omandamisele pöörama vanemad inimesed, sportlased, rasedad ja imetavad emad ning seedehaigusi põdevad inimesed.
Kuna B12 molekul on vitamiinidest üks suuremaid, on selle imendumine tabletist või kapslist raskendatud – imendub vaid väga väike osa.

Sprei vitamiin B12

Eestis on saadaval ka pihustivorm, mis imendub otse läbi suu limaskesta ning jõuab koheselt vereringesse. Uuringud on näidanud, et suhu pihustatava vitamiini imendumine on kiirem ja tõhusam kui tableti- või kapslivormis toidulisandid. Näiteks kodumaise vitamiinitootja Nordaid’i sprei päevane annus (3 pihustust) sisaldab 1200 mcg B12 vitamiini ning sellest jätkub 65 päevaks.

Nordaid B12 vitamiin sobib hästi taimetoitlastele ning ei sisalda kunstlikke lõhna- või maitseaineid, toiduvärve, õlisid, soola ega pärmi. See on ka gluteeni-, lakotoosi- ja GMO-vaba.
Septembri lõpuni saab Nordaid B-kompleks vitamiini osta 20% soodsamalt. Nordaidi vitamiinid on leitavad kõigist hästi varustatud apteekidest üle Eesti. Tutvu kampaaniaga!

Kristi Mandri
Farmatseut

Jaga
Kommentaarid