Toidu kaudu on raske magneesiu­mi üle annustada, tervel inimesel uhavad neerud liigse magneesiumi kehast välja. Toidulisandi üleannustamine võib põhjustada krampe ja iiveldust. Sama juhtub, kui liialdad magneesiumi sisaldavate kõhulahtistitega või maohappesust vähendavate antatsiididega. Väga suured magneesiumiannused võivad teha väga haigeks.

Kui tarvitad magneesiumi toidu­lisandina ja võtad samal ajal ravimeid, räägi sellest oma arstile. Nimelt ei pruugi mõned antibiootikumid või osteoporoosiravimid koos magneesiu­miga soovitud tõhususega töötada.

Magneesiumi head omadused:

1. Hoiab luud terved

Magneesium aitab ehitada luurakke ja osaleb seega luumurdude, luukao ja osteoporoosi ennetuses. Uuringud näitavad, et osteoporoosi põdevatel naistel on magneesiumitase veres sageli normist madalam.

Magneesium laseb veresoonte seintel “lõõgastuda” ja aitab tänusellele all hoida vererõhku.

2. Võitleb põletikuga

Lühiajaliselt on põletikul täita kehas tähtis ülesanne – tõrjuda viirust või parandada haavu. Kui aga põletik lõõmab organismis vahetpidamata, suureneb risk haigestuda mõnda südamehaigusesse, artriiti või suhkruhaigusesse. Magneesium aitab seda vältida.

3. Kaitseb südant

Magneesium toetab südant vere pumpamisel. Piisav mineraalainekogus vähendab südamehaiguste, sh rütmihäirete ja infarkti tõenäosust. Magnee-sium laseb veresoonte seintel “lõõgastuda” ja aitab tänu sellele all hoida vererõhku. Samuti tõstab see HDLi ehk hea kolesterooli taset.

4. Ennetab migreeni

Teadlased arvavad, et magneesium vähendab ajus valukemikaalide toimet ja hoiab veresooni kokku tõmbumast. On suurem oht saada migreenihoog, kui magneesiumi on vähe.

5. Kahandab diabeediriski

Magneesium aitab kehal toota insuliini, mille töö on hoida veresuhkrutase organismis stabiilsena. Ühe uuringu järgi tabab diabeet väiksema tõenäosusega neid, kelle magneesiumivarud on suured.

.

Magneesiumi allikad:

Pähklid ja seemned on kaloririkkad, kuid piisab väikesest peotäiest mandlitest või India pähklitest, et saada 80 mg magneesiumi. Hea mõte on puistata salatisse kõrvitsa-, päevalille- või linaseemneid, maa- või parapähkleid.
Täisteratooted pole mitte ainult kiudaine-, vaid ka magneesiumirikkad.
Avokaados leidub peale magneesiumi ka väärtuslikke rasvhappeid.
Rohelised köögiviljad, eriti spinat.
Sojatooted annavad rohkesti ka taimseid valke. Tavapärane on sojakaste aasiapärastes toitudes, kuid miks mitte asendada kohvikoor sojapiimaga või süüa hommikuks sojajogurtit. Otsi supermarketite külmlettidest sojaube (edamame), mis on suurepärased supi- või salatilisandid.
Oad, kikerherned ja läätsed on magneesiumirohked ja samuti väärtuslikud taimse valgu allikad, võimaldades vähendada lihakogust igapäevases menüüs.