"Fenomen, miks mõni võib rahumeeli süüa kõike, peitubki suuresti meis elutsevates mikroobides. Eelmisel aastal oli väga huvitav uurimus nn põhjamaise dieedi kohta. See sisaldab rohkesti kiudainerikkaid toiduaineid, köögivilju, kala. Kui 67 ülekaalulist järgisid dieeti 6 nädalat, langes kaal vaid pooltel," räägib Mikelsaar ajakirjale Tervis Pluss antud pikas usutluses." Teadlase sõnul selgus uurimisel, et kaalulangetajatel oli jämesoole mikrobiootas ülekaalus Prevotella bakter, teistel agaBacteroidetes. Neid saaks ehk aidata, kui luua Prevotella’t sisaldav probiootikum? Probleem on aga selles, et tegemist on väga tundliku bakteriga, kes ei jää tavalistes tehnoloogilistes lahendustes ellu. Sellist probiootikumi on tööstuses raske toota.

Osa võtabki kergemini kaalus juurde, lihtsustatult põhjustavad seda keharakkude küljes olevad vabad rasvaretseptorid – need koguvad näiteks triglütseriide ja kannavad edasi vereseerumisse ja maksa. Tuleks leida bakterid, mis oma toimeainetega need retseptorid sulgeksid, näiteks metüleerimisega. Ilmselt on kaalukogumise teema kaugelt problemaatilisem kui see, mida ja kuidas endale sisse süüa. Bakterid otsustavad siin väga palju. Kuigi alati on omal kohal nõuanne, et söö lihtsalt vähem.

Põhjalikus usutluses räägib Mikelsaar bakterite-teadusmaailma viimastest uudistest, sellest millega tegelevad Tartu ülikooli teadlased. Samuti arutleb ta vaktsineerimise vajalikkuse ja mittevajalikkuse üle.

Jaga
Kommentaarid