Kerge, värske ja imelihtsalt valmiv supp külmutatud rohelistest hernestest. Magusad herned ja soolane sinihallitusjuust moodustavad suurepärase maitsekoosluse.

  • 1 sibul
  • 1 sl võid
  • 1 sl oliiviõli
  • u 0,5 l köögiviljapuljongit
  • 400 g külmutatud herneid
  • 2 sl hapukoort
  • soola
  • serveerimiseks u 80 g sinihallitusjuustu, kõrvitsa- ja/või päevalilleseemneid, hernevõrseid, oliiviõli

Haki sibul. Kuumuta pannil või ja oliiviõli. Prae sibulat nõrgal kuumusel segades u 7 minutit, kuni see muutub klaasjaks. Hoidu pruuniks kõrvetamast.

Tõsta sibulad potti, lisa kuum puljong ja herned (mida pole vaja enne sulatada). Aja supp keema ja keeda paar minutit, kuni herned on läbi kuumutatud.

Lisa hapukoor ja püreesta supp blenderis või saumikseriga. Vala tagasi potti. Maitsesta soolaga. Kui soovid vedelamat suppi, lisa puljongit.

Serveerides pudista supile sinihallitusjuustu, seemneid ja hernevõrseid. Soovi korral nirista peale oliiviõli.

Ahjutomatisupp
Neljale kuni kuuele

Ahjus röstimine toob esile tomatite loomuliku magususe ning aitab paremini imenduda lükopeenil, mis on tõhus antioksüdant. Keha omastab lükopeeni paremini koos rasvaga, seega nirista valmis supile head külmpressoliiviõli.

  • 1 kg (ploom)tomateid
  • 2 sibulat
  • 4 küüslauguküünt
  • 3 sl oliiviõli
  • 10 tüümianioksakest või 1 sl kuivatatud tüümiani
  • u 0,5 l köögiviljapuljongit
  • soola, pipart, suhkrut
  • serveerimiseks parmesani juustu, värsket tüümiani, oliiviõli

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Lõika tomatid pikuti pooleks ja tõsta ühe kihina ahjuplaadile, lõikepool ülal. Lõika sibul tükkideks ja vajuta küüslauguküüned noaküljega katki. Lisa sibula- ja küüslaugutükid tomatite vahele. Säti sinna ka värske tüümiani oksakesi või puista kuivatatud tüümiani. Nirista peale oliiviõli. Küpseta köögivilju 160 kraadi juures 45 minutit.

Püreesta röstitud tomatid, sibulad ja küüslauk koos kuuma puljongiga. Kui su blender või saumikser ei saa tomatinahkadest jagu ning need sind supi sees häirivad, lase püree läbi tiheda sõela.

Vala püree potti, maitsesta soola, musta pipra ja suhkruga. Kuumuta keema ja keeda veel paar minutit. Kui soovid vedelamat suppi, lisa puljongit.

Serveeri parmesanilaastude, tüümianilehekeste, paari keeru musta pipra ja oliiviõliga.

Karrine supp vürtsikate kikerhernestega
Neljale kuni kuuele

Vegan!

India maitsetest inspiratsiooni saanud supp on tänu kikerhernestele korralikult toitev. Kõigi lillkapsasõprade lemmik!

  • 750 ml köögiviljapuljongit
  • 500 g lillkapsast
  • 1 purk (400 g) kikerherneid
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 sl riivitud ingverit
  • 1 sl karripulbrit
  • 1 sl jahvatatud vürtsköömneid
  • 1 sl garam masalat (soovi korral)
  • 200 ml kookospiima
  • u 1 sl laimimahla
  • soola
  • peterselli


Vürtsikad kikerherned:

  • pool purki (400 g konservist) kikerherneid
  • 1 sl oliiviõli
  • u 0,5 tl soola
  • u 0,5 tl jahvatatud koriandrit
  • u 0,5 tl jahvatatud vürtsköömneid


Kuumuta puljong keema, lisa tükeldatud lillkapsas. Keeda 15 minutit, kuni lillkapsas on pehme. Lisa nõrutatud ja sõelal külma vee all loputatud kikerherned, hakitud küüslauk, ingver, kõik maitseained ja kookospiim. Keeda veel mõni minut. Püreesta supp. Vala potti tagasi, maitse ja lisa vajadusel soola. Pigista laimist supi sisse veidi mahla, sega läbi.

Sel ajal kui supp keeb, valmista vürtsikad kikerherned. Selleks nõruta pool purki kikerherneid, loputa sõelal külma vee all ja kuivata õrnalt köögipaberi vahel. Kuumuta pannil õli ja lisa kikerherned koos maitseainetega. Prae aeg-ajalt segades 5 minutit.

Serveeri vürtsikate kikerherneste ja hakitud peterselliga.

Avokaado-maisisupp
Neljale kuni kuuele

Vegan!

Üllata oma maitsemeeli! Avokaadost kreemisust saanud supp maitseb imehästi. Veidi teravust tšilli näol tuleb ainult kasuks. Loomulikult võid tšillikogust vastavalt maitsele reguleerida. Seda suppi sobib süüa nii soojalt kui ka külmalt.

  • 1 sibul
  • 2 sl oliiviõli
  • 1 purk (u 400 g) maisiterasid
  • u 0,5 l köögiviljapuljongit
  • 2 avokaadot
  • pool tšillikauna (soovi korral)
  • soola
  • serveerimiseks maisiterasid, punast sibulat, avokaadot, tšillihelbeid, värsket koriandrit


Haki sibul. Kuumuta pannil oliiviõli. Prae sibulat nõrgal kuumusel segades u 7 minutit, kuni see muutub klaasjaks. Ära kõrveta pruuniks!

Tõsta sibulad potti, lisa kolmveerand purki maisi (ülejäänu jääb serveerimiseks) ja puljong. Keeda 5 minutit ja tõsta pliidilt ära.

Lisa kahe avokaado viljaliha ja tšilli. Püreesta supp. Maitsesta soolaga.

Serveerimisel puista taldrikusse maisiterasid, õhukesi punase sibula rõngaid, avokaadolõike, tšillihelbeid ja koriandrilehti.

Juurselleri-õunasupp
Kaheksale

Vegan!

Juursellerit võiks kasutada tunduvalt rohkem, kui me harjunud oleme. Maalähedase mekiga juursellerit elavdab ja värskendab selles supis õun. Supp on pehme ja kreemjas, kusjuures koort pole sellele üldse lisatud.

  • 2–3 sl oliiviõli
  • 1 porru (valge ja heleroheline osa)
  • 1 kg juursellerit
  • 2 kartulit
  • 1 Granny Smithi õun
  • 1 liiter vett või köögiviljapuljongit
  • 2 loorberilehte
  • paar tüümianioksa
  • paar petersellioksa
  • soola
  • serveerimiseks tüümiani, oliiviõli ja musta pipart

  • Viiluta porru, tükelda juurseller, kartulid ja õun. Kuumuta supipoti põhjas oliiviõli. Vala kõik viljad potti ja kuumuta segades u 5 minutit, nii et kõik tükid saaksid õliseks ning kuumus neist läbi käiks. Vala peale kuum vesi või puljong.


Seo niidi või kööginööriga pundiks kokku loorber, tüümian ja petersell. Viska punt potti. Kui sul ei ole värskeid ürte, asenda need kuivatatutega, mis puista lihtsalt maitseks supi sisse. Keeda 30 minutit, kuni juurikad on pehmed. Eemalda ürdipunt.

Püreesta supp nii ühtlaseks kui vähegi võimalik. Võid ajada ka läbi sõela, aga kui sul on võimas blender, pole seda ilmselt vaja. Maitsesta soolaga.

Serveerimisel puista supile tüümiani, nirista veidike oliiviõli ja jahvata veskist musta pipart.

Lisanditest maitset ja tekstuuri

Püreesupile puistatud lisandid muudavad muidu ehk igavavõitu “alasti” kausitäie põnevamaks ja isuäratavamaks.

* Värskust annavad: viilutatud redised, hernevõrsed, murulauk, roheline sibul, koriander, petersell, till, hakitud sibul, hakitud paprika, hakitud tomat, hakitud avokaado, granaatõunaseemned, laim või sidrun.

* Krõbedust lisavad: krutoonid, maisiterad, lehtkapsakrõpsud, norilehetükid, kõrvitsa- või päevalilleseemned, hakitud pähklid (näiteks pistaatsia- või sarapuupähklid), tortiljakrõpsud, röstitud kikerherned.

* Maitseid rikastavad: praetud peekonitükid, oliivid, pesto, päikesekuivatatud tomatid, täisterasinep, röstitud sibul, suitsupaprika, maitsestatud hapukoor, maitseküllased õlid, juust (nt sinihallitusjuust, parmesan, kitsejuust, feta jms).

Loe hiljem
Jaga
Kommentaarid