“Olen oma kehakaaluga võidelnud juba üheksa aastat. Tulutult, kogu aeg on jojo-efekt,” räägib Heidi. Kuid et akupunktuur on naist aidanud juba aastaid nii seljavalude kui ka stressi korral, otsustas Heidi lihtsalt proovida. “See mõjus kohe esimesel korral paari tunni möödudes,” kinnitab ta. “Isu ei olnud ja tänu sellele hakkas ka kehakaal langema.”

Tõesti, üks võimalik viis kehakaalu ohjata on vähendada söögiisu akupunktuuri abil, ütleb nõelraviarst Heino Tiik. “Nõelad vähendavad söögiisu märgatavalt ja kui sel ajal rohkesti liigutakse, väheneb ka kehakaal. Tulemuse kestvus sõltub aga juba edaspidisest – kui suudetakse vähem põske pista, siis tulemus püsib.”

Lõpp söögihoogudele

Protseduur on suhteliselt valutu. “Kõrva pannakse 3–4 imepisikest nõela, mis sinna ka jäävad. Nõelad püsivad enamasti 3–4, vahel ka 5 päeva,” selgitab Heidi, kes nüüdseks on kaalualandamiseks lasknud nõelu kõrva panna viis korda umbes nelja kuu jooksul. Kaotanud on ta selle ajaga 6,5 kilo ning tulemus püsib. “Seni võitlesin pidevalt õhtuste söögihoogudega, kuid võin kindlalt väita, et sellega on lõpp.”

Oma soovkaalu Heidi siiski veel saavutanud pole, kuid eks see vajab ka endapoolset panust, tunnistab ta. “Nende nelja kuu jooksul ei ole ma ka trenni teinud, mis kindlasti väga palju kaasa aitaks.”

Staa˛ikas nõelraviarst Heino Tiik lähtub kehakaalu ohjata püüdes sellest, et kõrvalestale projitseeruvad organismi kõik elundid. “Eri punktide mõjutuse abil ongi võimalik eluprotsesse reguleerida,” selgitab ta. Kõrvalestal on üle 200 punkti, mille mõjutamise kombineerimisel üritatakse saavutada soovitud muutusi organismi talitluses. Liigse söögiisu korral on põhipunktideks, mida mõjutada, söögiisu kontrolli punkt, 0-punkt ehk kõrva keskpunkt ja shen men ehk taevalik värav – valuvaigistav ja heaolu andev punkt. “Lisaks nendele võib mõjutada rahustavat punkti ja ka antidepressiooni punkti, kuna rasvumisega käib sageli kaasas masendus või sisemise rahu puudumine.”

Kõrvad: üks juhib, teine kontrollib

Pealtnäha lihtsale meetodile vaatamata ei saavutata aga alati soovitud tulemust – kehakaalu langust. Põhjusi on mitu. Näiteks erinevad inimeste kõrvad suuruselt ja kujult, mistõttu on raske punkti täpset asukohta leida. Ei ole uudis, et inimesel on kaks kõrva, vähesed aga teavad, et üks juhib ja teine kontrollib. Tavaliselt juhib paremakäelistel parem kõrv, see on ka teisest vähe erinev – kaunim. “Ka mõned ülesanded protsesside regulatsioonis võivad olla vastukäivad,” selgitab Heino Tiik. Kui ühe kõrva abil saab söögiisu vähendada, siis teise kõrva sama punkt võib söögiisu koguni suurendada. ““Olin valmis sööma külmkapi koos sisuga,” ütles üks daam, kellel oli vale poolt mõjutatud,” meenutab Heino Tiik.

Ka näiteks seksuaalset käitumist mõjutavad samal ajal vähemalt kaks punkti: üks suurendab libiidot ja teise kõrva vastav punkt pidurdab himusid.

Kõrvapunkte saab mõjutada, pannes nõelad vastavatesse kohtadesse 20–30 minutiks või asetades sinna püsinõelad, mis jäävad punkte mõjutama pikemaks ajaks. Nõelu vahetatakse paari nädala pärast.

Allikas: TP 04/2012.