Uuringud näitavad, et meie sisemised kellad, mis puudutavad toitumist ja magamist, on sassi aetud, paljuski tänu valele toidule, mida igapäevaselt sööme. Seetõttu oleme sattunud nö rasvalõksu, olles pidevas näljahormoonide voos, mis teeb isud peaaegu vastupandamatuteks. Kui aga häälestad oma toitumise ja une kellad taas normaalsesse rütmi, näed, kuidas keha hakkab iseenesest saledaks muutuma, ilma pöörase trennita.

Esmalt sea paika oma einestamisekellaajad. See, millal sa sööd, saadab su kehale sõnumi, mida järgmisena oodata on. Kui jätad hommikusöögi vahele, hakkab su keha energiat kokku hoidma, talletama rasva. Samuti muutud uniseks – keha püüab energiapuudust kompenseerida magamisega. Kui aga sööd tugeva õhtueine, annad kehale märku, et nüüd on energiat piisavalt, et asuda tegutsema. Uni on rikutud ning ülemäärase energia talletab keha rasvana. Seetõttu alusta päeva kindlasti hommikusöögiga ning vahele võid jätta hoopis tummise õhtusöögi.

Mida siis süüa?

Kala

Kui su toidus pole piisavalt omega 3 rasvhappeid, ei saa su aju normaalselt funktsioneerida. Omega 3 rasvhapete puudusel on häiritud käbinäärme töö, mis reguleerib närvisüsteemi tööd, unehormooni melatoniini tootmine väheneb, inimene ei maga piisavalt ning aju püüab energiapuudust korvata ülesöömisega.

Kalas on ka palju valku, mis hoiavad täiskõhutunnet pikalt ja ei lase isudel tekkida. Valkude seedimine põletab ka rohkem kaloreid võrreldes süsivesikute seedimisega.

Pähklid

Pähklites leiduv magneesium on hea tujutõstja ning aitab kaasa ka rahulikumale unele. Hea uni aga vähendab ülesöömist ja kaalutõusu.

Piim

Ka piimal on oluline mõju kõhurasva hävitamisele. Inglismaal tehtud uuringu käigus leiti, et need naised, kes tarbisid kaltsiumirikkaid toiduaineid, põletasid rohkem rasva. Iga 100 mg tarbitud kaltsiumi kohta päevas (120 g jogurtit) kaotati oluline hulk siseorganite ümber kogunenud rasva. Kaltsium aitab samuti magada – mineraalid koos kaltsiumiga lõdvestavad lihasnärve ja –kiude.

Kirsid

Enne magamaminekut pista põske ka mõned kirsid, mis on parim taimne melatoniiniallikas. Ka banaanid tõstavad melatoniinitaset. Lisaks hea une tekitamisele on melatoniin ka väärt antioksüdant, mis võib samuti aidata kaasa kaalukaotusele.