Toit, mida sa sööd, ei pea mitte ainult kaalu korras hoidma – see peaks hoolitsema ka sinu aju eest. Antioksüdantidest pungli toidud aitavad eemale peletada dementsust ning parandada ajutervist. Töödeldud toitude asemel soovitan sul valida värvilisi puu- ja juurvilju, mis varustavad sind energiaga – täpselt nii on üles ehitatud ka minu toitumiskava.

Mustikad
Mustikaid nimetatakse lausa supertoiduks. Need vähendavad aju stressi ning aitavad parandada süvenemis- ja õppimisvõimet. Fütokemikaalid annavad viljadele värvuse ja mida rohkem fütokemikaale viljas on, seda suurem on nende kasulik mõju tervisele. Mustikates peitub väga suur kogus ajutegevusele kasulikke aineid – kui värskete marjade aeg on möödas, otsi neid sügavkülmaletist!

Tsitruselised
Sidrunid, laimid, apelsinid ja greibid aitavad ajul tervena püsida. Nende toel püsivad kognitiivsed võimed ehk mõtlemisprotsessid kõrgel tasemel. Miks mitte lisada nende viljade mahla salatikastmesse, teha neist mahla või tilgutada otse salatite peale. Võta tsitruselised oma igapäevasesse menüüsse!

Mandlid
Minu lemmikutes – mandlites – on kõrge E-vitamiini sisaldus, sees on palju monoküllastumata rasvu ning teisi vitamiine ja mineraale. Pähklid on hea vahepala ajutegevuse sütitamiseks. Erinevad uuringud kinnitavad, et pähklite söömine teravdab kusjuures ka suhtlusoskust!

Kala
Lõhe on rikas omega-3-rasvhapete allikas, mis aeglustavad kognitiivset mahajäämust. Teisisõnu – hoiavad sinu aju kauem noore ja tervena. Kuid lõhe pole ainus kala, milles on nende rasvhapete sisaldus kõrge.

Avokaado
Jah, avokaado on rasvane, aga see on hea rasv, mis aitab ajuprotsessidel hästi toimida. Avokaados leiduv rasv aitab lisaks alandada ka vererõhku. Uuringud on tõestanud, et pidev avokaado tarbimine teravdab mõistust. Avokaado on aga kaloririkas, seega soovitan sul neid mõõdukalt tarbida. Kirjutasin avokaadode kohta ka natuke pikema artikli ja siin on sulle ka retsept avokaado baasil valmiva guacamole tarbeks.

Kreeka jogurt
Kui stress peale tuleb ja isu jäätise järele tekib, siis selle asemel on nutikam haarata topsi kreeka jogurti järele. Lisa puuvilju või marju ja maiusta tervislikult. Vitamiinid ja mineraalid, mis kreeka jogurtis peituvad, aitavad vähendada stressi ning annavad su kehale ja vaimule energiat. Uuringud on tõestanud, et jogurtis sisalduvad probiootikumid hoiavad vananemisega seotud mälukehvenemise ja kognitiivsete võimete languse kaugemal tulevikus.

Munad
Vaid munavalgeid ei pea tingimata sööma. Söö ikka kollased ka ära. Mune süües kasutab sinu aju neis peituvaid vitamiine, et tugevdada mälu ja parandada ajurakkude vahelist kommunikatsiooni. Proovi mune poolkõvaks keedetult, kui seda veel seni teinud ei ole. Hakitud köögiviljadega saab neist lihtsasti kaasavõetava lõunasöögi või vahepala!

Täisteratooted
Ütle „tere“ kaerahelvestele ning kinoale – need on pungil kompleksetest süsivesikutest, mis tangivad su aju kütust täis. Neis peituvad kiudaineid aitavad kolesteroolil kehast väljuda ning ennetavad arterite ummistusi.

Seega – kui tööl ootab ees pingeline aeg või on aeg anda mõned eksamid, võta minu nimekiri endale appi ning saad palju edukamalt hakkama!

Külasta Eriku blogi SIIT!