Seletan tausta.
Paljud "eksperdid" ja inimesed arvavad ülekaalu põhjustajatest rääkides, et insuliin on ülekaalu tekkes peamine süüdlane. Kui oled järgneva teksti läbi lugenud, siis saad aru, et see ei ole päris nii. 

Mis on insuliin?
Insuliin on hormoon, mida meie keha toodab, et mõjutada organite ja kudede funktsioone. Insuliini toodab ja väljastab kõhunääre ehk pankreas. Insuliini roll on väga tähtis: kui sööd, siis toit lagundatakse toitaineteks (valk-aminohapeteks, rasv-rasvhapeteks, süsivesikud-glükoosiks) – kui see tehtud, siis liiguvad toitained edasi verre. Insuliin aitab toitained transportida lihastesse ja rasvarakudesse, andes "ava uksed ja omasta" käskluse! Kui see töö on tehtud ja toitained omastatud, siis peaks insuliinitase langema normaalsele tasemele. Sama juhtub iga kord kui sööd. 

Kas insuliin on tegelik ülekaalu põhjustaja?
Peaksime insuliini nägema hoopis teises valguses. See ei ole ülekaalu põhjustaja, ilma insuliinita elada on võimatu. Miks ikkagi nt Atkinsi ja LCHF dieetide pooldajad insuliini ründavad? Sest kui insuliinitase tõuseb, siis pidurdub rasvapõletus ja see põhjus omakorda tõmbab kohtupinki süüdistatava rolli ka süsivesikud! 

Süüdistus tugineb teoorial, et süües iga päev süsivesikuid, on su insuliinitase pigem kõrgem, kui madalam. See omakorda tekitab ülekaalu, kuna keha pole enamuse osa ajast rasvapõletus- vaid -kogumistsoonis. Kena müüt! Arvan, et ükskõik, kes edulugude kangelastest nõustub sellega, et tegu müüdiga. Sest täpselt minu kava järgi toitudes on kaotatud isegi kuni 50kg ja kavas on iga päev süsivesikud. 

Räägiksin siis milles "peitub" minu toitumiskava saladus, peale selle, et tegu on õigesti valmistatud päristoiduga ja sulle sobivate kogustega. 

Nimelt, selle põhjuseks on tavalisest pikem aeg nö rasvapõletustsoonis, tänu täpselt paikatimmitud strateegilisele toitumiskavale.


Esimesel pildil on kuvatud ühe päeva toitumine, kus süüakse kõigil kolmel toidukorral traditsioonilisi igapäevatoite ja insuliinitase tõuseb iga kord maksimumini. Tervel ja tervislikult toituval inimesel langeb tase kiiresti alla tagasi ja ka päeva vältel toimub rasvapõletus. 

Kui süüa aga liiga palju ja keha ei suuda kõiki kaloreid ära põletada, siis tekivad ülekilod ka tervislikult toituval inimesel. Kui siia lisada veel ebatervislik toit, võib tekkida rike insuliini tootmises ja lisakilode teke on möödapääsmatu!


Siin teisel pildil on minu toitumiskava kaudu loodud rasvapõletustsoonis viibimise aeg, mis on oluliselt pikem kui muidu. Toitude koostis on välja arvutatud täpselt nii, et luua sulle õhtuks madal insuliinitase. 

Keharasva saab põletada mitut moodi, täna näitasin sulle, kuidas mina seda teen ja miks teadlik toitumiskava sindki kaalulanguses suure sammu edasi aitab. Tasub meeles pidada, et tegelik ülekaalu põhjustaja on vale toitumine (isegi kui sa "arvad", et see on tervislik) ja vähene liikumine! 

Külasta Eriku blogi SIIT!