Pikka aega tervisepatuks peetud šokolaad hakkab maha raputama oma kurikuulsat mainet. Nüüd on maiust tituleeritud lausa supertoiduks, kuna sisaldab rohkesti tervist edendavaid antioksüdante. Teiste koostisosade seas sisaldab veel teobromiini, mis on kasulik närvisüsteemile. Londonis tehtud hiljutine uuring näitas, et šokolaad võib vähendada pidevat köhimist. Teine komponent fetüületüülamiin tõstab aga tuju. Anioksüdandid aitavad kehal kaitsta UV-kiirtest tulevate kahjustuste eest. Kõigest šokolaadi imemõjudest aga lähemalt.

Šokolaad südame heaks Ideaalne kogus on 6,7 g tumedat šokolaadi päevas. Tavalisest 70-grammisest šokolaaditahvlist peaks seega jätkuma kümneks päevaks. Väike tükike tumedat šokolaadi iga päev kaitseb südant põletike ja neist tingitud südamehaiguste eest, leiti Itaalias läbi viidud uurimuses. Piimašokolaadil selline kasulik toime puudub.
Teadlaste hüpotees oli, et kuna kakaoubades leidub suures koguses antioksüdante, on neil põletikuvastane toime. Uuringu käigus leiti, et inimestel, kes sõid regulaarselt väikeses koguses tumedat šokolaadi, oli vere C-reaktiivse valgu (C-reaktiivne valk on üks vere põletikku näitav marker) tase märgatavalt madalam. See tähendab, et vere põletikulisus oli neil oluliselt väiksem.

Varasemad uuringud on näidanud, et šokolaadisööjate vereliistakutel on väiksem oht üksteise külge kleepuda ja eluohtlikke trombe moodustada. Šoksisõltlaste kurvastuseks on kasulik süüa vaid 6,7 grammi päevas, üle selle kasulik mõju kaob. Piimašokolaadis sisalduv piim aga takistab kasulike polüfenoolide toimet ja seetõttu piimašokolaadi mõju üldse ei uuritudki

Šokolaad vaigistab valu

Söömine naudingu eesmärgil toimib loodusliku valuvaigistina, väidavad teadlased. Ja mis põhjustab veel suuremat naudingut kui šokolaadi söömine? Kuigi uurimus põhineb loomadel tehtud katsetel, siis usuvad teadlased, et sama efekt toimib ka inimestel. Chicago ülikooli uurija dr Peggy Mason leidis, et rotid olid valust vähem häiritud, kui nad sõid šokolaadi.

Eksperimentides anti rottidele šokolaadi, suhkruvett ja tavalist vett, samal ajal kuumutati nende puuri põrandat lambipirniga. Loomad reageerisid kuumusele käppasid põrandalt tõstes. Kuid rotid tõstsid käppasid palju aeglasemalt üles, kui nad sõid või jõid. Polnud vahet, kas rotid sõid šokolaadi või jõid vett, olenemata eelnevatest uuringutest, mis leidsid, et ainult suhkrusöögid- ja joogid töötavad valu vasta. Kui eksperimenti korrati kibeda joogiga, siis reageerisid rotid sama kiiresti kui nad ei söönud. Teadlased usuvad, et söök ja jook leevendab valu vaid siis, kui see on nauditav.
Šokolaad kaitseb kortsude eest Teadlased väidavad, et igapäevane tumeda šokolaadi söömine sinu nahka päikese valgusest tekkivate kortsude eest. Ka kogused ei pea olema suured- piisab vaid mõnest šokolaadi ruudukesest päevas. Lisaks väidavad teadlased, et tumeda šokolaadi igapäevane söömine võib ühtlasi vähendada riski haigestuda nahavähki. Uuringu käigus pakuti vabatahtlikele igapäevaselt tumedat šokolaadi, mille käigus tõestati, et nende nahk talus paremini UV valgust, kui nende oma, kes šokolaadi ei söönud.

Šokolaad vähendab stressi

Kahe nädala jooksul iga päev 40 g tumedat šokolaadi söönud inimestel vähenes märgatavalt stressihormoonide tase. Osaliselt vähenes ka teiste stressiga seotud biokemikaalide tasakaalutus. Uuringus osalenud vabatahtlikud hindasid eelnevalt oma stressitaset kõrgeks. Tumedas šokolaadis sisalduvad antioksüdandid ja teised kasulikud ained võivad teadlaste sõnul vähendada ka südamehaiguste riskifaktoreid – tervem keha, tervem vaim ja rõõmsam meel!
Šokolaad läbi ajaloo Arstid hakkavad šokolaadi üha enam inimestele ravi eesmärgil soovitama. Šokolaad võib balanseerida teatud ajukemikaalide taset nagu serotoniin ja dopamiin. Väidetakse, et antibeebipillid alandavad serotoniini taset ajus, mistõttu võivad hormoontabletid tekitada depressiooni. Kuid mõlemad kemikaalid on seotud tujudega, toidutarbimine ja sundkäitumisega. Teegelikult on šokolaadi kasutamine ravi eesmärgil juba igivana. See ulatub Columbuse maailmaavastusretkede aega. 1577. aastal kinnitas Hispaania raviarst Fransisco Hernandez, et šokolaadi abil saab ravida maksahaiguseid.
Šokolaad toimib ka afrodisiaakumina ehk seksuaalelu ergutina. Muuda asi veelgi põnevamaks: sulata valmis šokolaad, süüta küünlad, kasta maasikad šokolaadi sisse ja edasi mõtle ise...
NB! Šokolaadiga ei tasu siiski üle pingutada. Paar tükikest päevas on täiesti piisav (kui suudad muidugi piiri pidada).