GK- ehk glükeemilise koormuse dieet lahterdab süsivesikuid vastavalt sellele, kuidas need mõjuvad veresuhkrutasemele, ning seab toidukordadele piirmäärad. Nii on võimalik veresuhkrutase stabiilsena hoida, mis viibki kaalu-languseni.

Peamiselt soovitatakse GK-dieeti kehakaalu langetamiseks, kuid see on ka muus mõttes väga tervislik toitumisviis. Kui veresuhkrutase järsult tõuseb, vabaneb pankreasehormoon insuliin, mille ülesanne on kiirelt veresuhkrutaset alandada. Insuliin toimetab liigse glükoosi rakkudesse, kus see muu hulgas talletub ka rasvana.

Kiirele veresuhkrutaseme tõusule järgneb aga sama järsk langus, mis tavaliselt põhjustab energiapuudust, väsimust ja uimasust. Sellega annab keha ühtlasi märku, et oleks vaja uuesti süüa. Kõige rutem mõjuvad selles olukorras kiiresti imenduvad süsivesikud, mistõttu tekibki magusaisu (või isu mõne muu nn kiireid süsivesikuid sisaldava toidu järele). Veresuhkru-taseme järsul kõikumisel on otsene seos ka teist tüüpi diabeedi ning südame-veresoonkonna-haigustega.