Maret oli alles kolmekuune, kui ema pidi tagasi tööle minema. “Olen novembris sündinud, koju jäin külmal ajal. Meie vöödik kiisu tegi ise uksed lahti, tuli minu kaissu ja soojendas mind. Nii kass mind üles kasvatas.”

Maret mäletab end umbes kolme­aastasena – kuidas ta käis oma kassiga mööda metsi ja raba, kiisu ees, saba püsti, tüdruk järel. “Loomad laudas ja loodus oligi kogu mu sõpruskond,” jagab Maret tänapäeva mõistes üsna unikaalset lapsepõlve­kogemust. “Inimesi nägin vähe, peamiselt ema ja isa, vahel käis keegi külas. Kasvasin täiesti looduse keskel ja oskasin rohkem lindude, loomade ja taimede keelt kui inimsuhtlust. Usaldasin loodust ja teadsin, et see ei tee mulle kunagi liiga. Inimesi kergelt pelgasin, sest neis on nii palju ettearvamatut. Loodus pole aga kunagi vaenulik, mis iganes seal toimub, on see loomulik ja loodusseadustega seotud.”

Tarkused emalt

Ka Mareti ema tundis taimi, metsatalus raviti end ikka ise, tabletti vajati imeharva. Samuti oli kogu toit omakasvatatud. “Liha polnud toidulaual põhiline, vaid kõiksugu rohelised salatid, marjad, seened, köögiviljade pool oli väga rikkalik,” kirjeldab Maret. “Ema ravitses ka teisi, oskas aidata, kui küsiti. Temalt käidi ka taimi saamas.” Ema rääkis tütrele, mida ta abiküsijaid uurides nägi, jagas oma teadmisi tervisehädadest ja taimedest. “Ehk oleks teda praegu selgeltnägijaks nimetatud, kuigi ta ise seda kunagi ei öelnud.”

Kui inimene tahab end ise aidata, siis saab ta tuge taimedest, kogu loodusest ja vastavate teadmistega abistajatelt, õppis Maret emalt. Nüüd ise apteekrina töötades kogeb ta aga sageli, et tahetakse oma muret kurta, aga ei otsita võimalusi olukorda muuta.