Riknema läinud pühadetoit võib tuua toidumürgistuse. Millised road tuleb kiiresti külmikusse panna? Ekspert selgitab
(17)Lookas peolaud tähendab tihti seda, et kõiki maitsvaid roogi ei jaksa külalised ära süüa ja nii jääb mõndagi üle. Kui lisada võrrandisse veel pühadeõhtule iseloomulik sagin ja kingituste jagamine, võivadki toidud lauale ununeda. Millised toidud riknevad kõige kiiremini ja tuleks tingimata külmikusse panna, selgitab Eesti Maaülikooli toiduhügieeni ja rahvatervise professor Mati Roasto.
Esimene oluline samm pühadelaua katmise puhul on tõsta lauale vaid vajaminev kogus toitu. Alati on võimalik vajadusel toitu külmikust juurde võtta. Ka toidu ostmisel ja valmistamisel tasub arvestada sööjate arvuga ehk mitte valmistada liiga suuri toidukoguseid, mis võivad pärast raisku minna.
Kui kaua säilivad keskmiselt pühadeks valmistatud toidud? Näiteks kodune kartulisalat ja kasukas?
Millised toidud riknevad teistest kiiremini?
Mida professor ise kunagi ööseks lauale ei jätaks?