Ka hamba juure all oleva põletikuga tuleks enne tulla konsultatsioonile, et saaks õigesti ajastada hamba eemaldamist. Kiputakse kartma, et põletik jääb luusse alles, kui kohe implantaat panna või haav nagu paraneks paremini ära ilma implantaadita. Selline arvamus ei ole põhjendatud, sest luu tuleb põletikukoldest puhastada, sõltumata sellest, kuidas ja millal hammast asendada. Haava paranemise protsessi see väike kruvi küll ei sega.

Dr. Tiina Saar

Vahetu hambaimplantatsioon - Mida see tähendab? Vahetu implantatsiooni all peetakse silmas protseduuri, kus ühe visiidi käigus eemaldatakse hammas või allesjäänud hambajuur, puhastatakse luu ja asetatakse kohe ka implantaat. Sinna saame vajadusel samal visiidil kinnitada juba ka ajutise krooni (näiteks esihamba puhul. Kui patsient tuleb kliinikusse hambaga, siis ta ka lahkub hambaga.

Miks vahetu implantatsioon on vajalik? Kui hammas eemaldada, jääb luu sisse tühimik, mis ajaga kasvab küll pealtnäha kinni, aga mitte enam samas mahus. Eemaldatud hamba piirkonnas jääb luu madalam ja kitsam ning nii kõrval- kui ka vastashambad hakkavad defekti suunas nihkuma. Kui aga täita tekkinud tühimik kohe ära ja asetada sinna implantaat, ei saa luu maht kaduda. Lisaks saame sel moel säilitada ka igemejoone ja -kuju sellisena, nagu ta on oma hamba juures olnud. Ümbritsevate bioloogiliste struktuuride hoidmine on oluline nii hea esteetika, loomuliku välimuse kui ka funktsionaalsuse saavutamiseks. Kui laseme kudede mahul väheneda, tuleb see reeglina hiljem plastikatega uuesti luua. See omakorda tähendab pikemat ja kulukamat ravi. Vahetu implantatsiooniga pääseb patsient kolme kirurgilise töö asemel ühega ja lisaks on paranemine kiirem ja kergem.

Kas vahetu implantatsioon sobib kõikidele ja kas asendada saab ainult üksikuid hambaid? Iga patsient kogu oma anamneesiga on eriline ja kõiki juhtumeid tuleb eraldi hinnata, kuid implantatsioon on kindlasti valik, mida peaks täna esimese variandina kaaluma, kui mõni hammas kuulub eemaldamisele. Implantaat ei ole midagi muud, kui kunstjuur. Kui hambas on auk, täidetakse see kunstmaterjaliga ehk täidisega. Kui enamus krooniosast on hävinenud, taastatakse hammas kunstkrooniga. Kui hammas puudub tervenisti, tuleb taastada ka terve hammas, juurest alates.

Kui suus puuduvad juba kõik hambad või on nad küll veel alles, aga nii kehvakesed, et neid ravida enam ei saa, kuuluvad need eemaldamisele. Sellisel juhul kasutame implantaate proteeside kinnituselemendina. Ka siis tuleks esimese valikuna kaaluda kogu töö tegemist ühe visiidi jooksul. Eemaldame hambad, puhastame ning kujundame luu pinna, asetame implantaadid ning kõige lõpuks kinnitame implantaatidele samal päeval ka hambad. Protseduuril on samad eelised, nagu üksiku hamba puhul - saame vähendada kirurgiliste protseduuride arvu ning säilitada oma kudede kuju ja mahtu. Nii lüheneb märkimisväärselt raviaeg ja kulutused ravile on väiksemad. Suureks eeliseks on loomulikult esteetika, foneetika ja funktsiooni kohene taastamine. Patsient ei pea olema ilma hammasteta.

Mida patsiendid reeglina kardavad? Inimese loomuses on karta kõike uut ja tundmatut ning just sellepärast tulekski minna hambaarsti juurde ja lasta endale need protseduurid lahti seletada. Implantaadi paigaldus toimub tavalise kohaliku tuimestusega ja on patsiendile täiesti valutu. Ka taastumine vahetu implantatsiooni järel on vähem ebameeldiv, kui lihtsalt hamba eemaldamise korral, sest viimasel juhul jääb suhu täitmata auk, mille puhtana hoidmine võib vahel päris pikalt keeruline olla.

Uue põlvkonna ravilahendused ei ole ammu enam kauged ja kättesaamatud. See on osa igapäevasest hambaravist. See tähendab mugavust, head enesetunnet ning laia naeratust kogu eluks! Naeratus on valik!

Rohkem infot leiad SIIT.

Maxilla Hambakliinik


Jaga
Kommentaarid