Katsealuste ainevahetuse täpse mõõtmise tulemusena leidis töörühm, et kalorite kulutamises erinevusi ei tekkinud, küll aga oli isu pärast suuri hommikusööke päeva jooksul märgatavalt väiksem. Viimane aga aitab dieedist kinnipidamise kaalulangetajale kergemaks muuta.

Ajakirjas Cell Metabolism avaldatud uuringu tulemused näitasid, et päeva suurima söögikorra ajastus ei mõjuta põletatud kalorite arvu, inimeste puhkeoleku ainevahetuse kiirust ega kaotatud kaalu. Peamine erinevus seisnes söögiisu või nälja tasemes, mida pärssis suur hommikusöök. „Uuringud näitavad, et söögiisu kontrollimiseks oli suur hommikusöök parim. Kui saate alustada oma päeva tervisliku suure hommikusöögiga, säilitate tõenäolisemalt kehalise aktiivsuse taseme ja kontrolli oma söögiisu üle kogu ülejäänud päevaks,“ ütles professor Alexandra Johnstone.

Miks suurem hommikusöök söögiisu alandab, on praegu veel teadmata. Uurimise järeldus on aga vastuolus enamiku inimeste toitumisharjumustega. „Inimesed püüavad oma uneajast maksimumi võtta ja neil pole hommikuti aega toitu valmistada ning suuremat einet võtta, seetõttu süüakse sellevõrra suurem õhtusöök,“ ütles proffessor Johnstone.

Järgmisena on teadlastel käsil uuring selgitamaks välja mis juhtub, kui vahetustega töötavad inimesed söövad keset ööd. Ühtlasi otsitakse küsimust vastusele, kas inimesed peaksid sööma oma kronotüübi järgi (hommiku- ja õhtuinimesed).

Allikas: bbc.com