Sinikad võivad olla tingitud nii habrastest veresoontest, naha ja nahaaluste kudede kahjustusest kui ka probleemidest trombotsüütide ja hüübimissüsteemiga. Enamasti ei viita need tõsisemale seisundile, kuid võimalikku süsteemset sidekoehaigust ja hüübimishäiret, sh rasket maksakahjustust, tuleb siiski silmas pidada. Veresoonte ja kudede haprust võib tingida C-vitamiini ja hüübimishäiret K-vitamiini defitsiit.

Häiretele võivad viidata pikenenud veritsemine operatsioonidel, hamba eemaldamise järel, juhuslikel nahasisselõigetel ja marrastustel, samuti sagedased ninaverejooksud, igemete veritsus, pikad vererohked menstruatsioonid. Tähelepanu võiks pöörata ekhümoosidele, mis on tekkinud kehatüvele, seljale ja näole.

Sinikate teket võivad soodustada ka teatud ravimid, samuti seostatakse suurenenud veritsusriskiga E-vitamiini, ingveri-, hõlmikpuu- ja küüslaugupreparaate.

Insuldiriski sinikate teke ei suurenda. Enamasti on tegemist ohutute muutustega, eriti kui tegu on kerge survega seostatavate ekhümoosidega alajäsemetel ning perekonnas ega endal ei ole veritsemishäiret esinenud.

Jaga
Kommentaarid