Lõoke julgustab ka neid, kes ei ole kogenud suusatajad, samuti rajale tulema. ”Kes veel ei ole sel hooajal rajale jõudnud, või üldse on senini suusatamisest hoidunud, siis tasub nädalavahetusel võimalust kasutada – mitmetes kohtades saab laenutada ka varustust, et ise kohe ostma ei peaks. Lisaks saab varem teha nö kuiva trenni ja vaadata suusaõppe videoid terviseradade veebist. Aga eks praegu on kõige tähtsam lihtsalt välja tulla ja omas tempos proovida, küll see vilumus siis tuleb.”

Kuidas on hetkeolud populaarsematel radadel?

Kõige paremad suusarajad asuvad hetkel jätkuvalt Lõuna-ja Kesk-Eestis lisaks ka üle Eesti, kus meil kunstlumest suusarajad valminud või valmimas. Arvestades nädalavahetuseks ja uueks nädalaks ennustatud plusskraade, tasub ilmaprognoosil silma peal hoida ning enne rajale minekut vaadata infot raja seisukorra kohta terviserajad.ee veebist.

“Vihm, jäävihm ja plusskraadid teevad kõige rohkem kahju just loodusliku lumega radadele, millel lumekiht kesine ja mille hoolduseks on kasutada ainult kergtehnika (ATV + suusarajamasin) ehk et jäätunud radade hooldamine on peaaegu võimatu. Jälgime ilma ja radade seisu – loodusliku lumega radasid plusskraadidega hooldada ei tohiks, kuid see tuleb see ära oodata, et külmakraadid tagasi oleks,” selgitab Lõoke.

Tartu maratoni rada ootab suusatajaid terves pikkuses. Otepäält Paluni saab sõita vabatehnikas ning Palu-Elva lõigul suusatada uisu- ja klassikatehnikas hea suusaga. Lisaks ettevalmistatud 1,5 ja 3 km terviserajad klassikastiilis läbimiseks.

Viljandi järve ääres terviseradadel saab sõita nii klassikalises kui ka uisutehnikas 1, 2, 3, 4 ja 12 km rajal.

Haanja spordikeskuses on saab sõita nii klassikalises kui vabatehnikas 1,2 ,3 ja 5 km radadel. Nädalavahetusel toimub Haanjas ka suusahooaja avamine.

Alutaguse spordikeskuses on avatud erineva pikkusega rajad, millest 1-5 km ringid on sõidetavad hea suusaga, kuid klassikajäljes võib esineda kehvemaid kohti. 7,5 km ring on läbitav kehvema suusaga.

Mammaste terviseradadel saab suusatada vabas tehnikas hea suusaga 1- 8,5 km radadel.

Nõmme-Harku rajal on avatud 15 km loodusliku lumega suusaradu, kus saab hea suusaga vabatehnikas sõita.

Pirital on avatud 7,2 km suusaradu ning 1,5 km kunstlumest rada nii klassikas kui ka vabatehnikas sõitmiseks.

Tallinna loodusliku lumega radadest on Õismäel avatud 2 km ring vabatehnikaks ja klassikajäljega ning Merimetsa, Järve, Pae Pargi rajad avatud vabatehnikas sõitmiseks.

Kõrvemaa spordikeskuses saab 1,5 km kunstlumeringil sõita klassikat ja vabatehnikat. Kehvema suusaga saab suusatada ka 2 km kergliiklusteeringil ning 3 km ja 5 km terviseradadel (ainult vabatehnikas). PS! Kõrvemaal korraldatakse nädalavahetusel ka suusatrenne ning tõukekelgu matku.

Valgehobusemäel ootab hea suusaga suusatajaid 3 ja 5 km looduslikust lumest ja 1 km kunstlumest vabatehnika rada. Avatud mägi ja tuubirada.

Jõulumäel on avatud 1,8 km kunstlumering mõlemas tehnikas ja 10 km ringil saab sõita vabas tehnikas kehvema suusaga.

Sõmerul on avatud kaks erineva pikkusega suusarada: 1,8km (valgustatud) ja 2,8km (osaliselt valgustatud) ning suusatada saab nii klassikalises kui uisutehnikas.

Hiiumaal Paluküla terviserajal on kunstlumest 0,85 km ring, kus saab sõita hea vaba- ja klassikasuusaga.

Saaremaal Kudjape-Upa terviserajal saab vabas tehnikas hea suusaga suusatada 1 ja 3 km radadel ja Valjalas 3 km rajal.

Põltsamaal Kuningamäel on avatud 1,5 km kunstlumering mõlemas tehnikas ja ülejäänud ringid looduslikul lumel vabatehnikas.

Jaga
Kommentaarid