Mullu novembris liitusid algatusega vabatahtlike eeskujudena muusikud Silver Laas ja Danel Pandre, poliitik ja rahvamees Marko Pomerants, tipparst Arkadi Popov, ajakirjanik Andrei Titov, näitleja ja lavastaja Ain Mäeots, majandusanalüütik Peeter Koppel, ettevõtja Robert Kitt ning mitmed teised tunnustatud ühiskonnategelased.

Tänu tuntud eeskujudele ja “Pikema Sõpruse Päeva” vabatahtlikele appi tulnud meediapartneritele levis missiooni sõnum nii eesti kui vene keeles üle terve Eesti hinnanguliselt ligi 150 000 mehegi. Tõeliseks Sõbraks, kes võtsid oma ülesandeks korraldavad oma sõpruskonnale meeldejääv tervisepäeva, registreeris mullu sügisel üle 500 mehe. Vaatamata koroonakriisist tingutud piirangutele läbis mullu novembris ja detsembris SYNLAB verevõtupunktides, Qvalitase Arstikeskuses, Tartu Ülikooli Kliinikumi Meestekliinikus, Medicumis, Confido Meditsiinikeskuses, Rakvere Haiglas, Medita kliinikus ja Kuressaare Haiglas tervisekontrolli üle 2200 mehe.

„Pikema sõpruse päeva“ algataja eestvedaja Rain Vääna: “Kahtlusteta oli eelmine aasta ka meie jaoks keeruline, sest ootasime mehi tervisekontrolli ja ühist toredat tervisepäeva veetma ajal, kui tähtis hoida hoopis distantsi ja jääda eneseisolatsiooni ning meditsiiniasutuste fookus oli arusaadavalt seotud pigem pandeemiaga. Samas pööravad inimesed tänu ülemaailmsele kriisile nüüd rohkem tähelepanu oma tervisele. Pikemas perspektiivis mõjub see kriis meie liikumisele kindlasti positiivselt. Seetõttu võib öelda, et mullune saavutus – kriisi tingimustes tervisekontrolli tulnud 2200 meest – on üle ootuste tulemus ning ma tahan igaüht neist eriliselt tänada, et nad hoolimata kõigest korraldasid oma sõpruskonnaga “Pikema Sõpruse Päeva” ja oma analüüsid ära tegid. Samuti tahan avaldada tänu kõikidele meie tuntud eeskujudele ja koostööpartneritele, kes tajuvad meie missiooni ja on tulnud oma nõu ja jõuga appi, et jõuda lõpuks sinnani, et igal aastal tuleb tervisekontrolli vähemalt 10 000 meest ja 2025. aastal võiks olla normaalsus, et iga Eesti elanik käib kord aastas tervisekontrollis.”

Rakvere linnavolikogu kolleegid tervisekontrolli ja sulgpallitrenni viinud Marko Pomerants: "Tervisekontrolliga on sama lugu, mis trenni minekuga. Kõige raskem osa on diivanilt tõusmine. Kui keegi sind natuke utsitab, siis on võimalik välisuksest välja saada. Mulle pakuti „Pikema Sõpruse Päeva“ algatuses just utsitaja rolli ja ma ei hakanud sõpradega piirduma. Utsitasin ka poliitilisi konkurente, sest hea tervise juures konkurent on Haigekassa jaoks samas hinnaklassis nagu terve sõbera – vähekulukas. Ja ei või iial teada, millal konkurendist su sõber saab, siis on hea tervisekontrolli läbinud mees käepärast."

SYNLABi labori, Rakvere Haigla ja Medita kliinikus tehtud tervisekontrolli tulemuste kõrvutamine tõi näiteks esile, et valdava enamuse meeste südameriski analüüsid on korrast ära. Aastaga ei langenud meeste kolesterooli näitaja – kui 2019. aastal oli see väga kõrge 69%, siis sel korral endiselt 67% meestest.

SYNLABi laboriarst, dr Jüri Laasik: “Selle mõneprotsendilise languse tõid ilmselt need tublid mehed, kes läbisid esmakordselt elus põhjaliku tervisekontrolli ja arsti konsultatsiooni 2019. aastal ning hakkasid tulemuste tõttu aasta jooksul rohkem liikuma või sporti tegema ning vähendasid menüüs kolesteroolirikkaid toitaineid. Just kolesteroolinäitaja väike langus annab mulle kindlust, et teeme “Pikema Sõpruse Päevaga” õiget tööd. Loodan, et igal aastal tuleb juurde aina rohkem mehi, kes seda protsenti alla toovad.”

Teiseks tõid meeste analüüsid esile, et testosteroon on sel aastal korrast ära palju suuremal hulgal meestel. Kui keskmiselt on testosteroon alla normi 10% meestest, siis “Pikema Sõpruse Päeva” raames tervisekontrollis käinud meestest oli see 2019. aastal paigast ära 11% ja sel aastal koguni 19% meestest. Testosteroon on peamine meessuguhormoon, mis mõjutab spermatosoidide kasvu ja arengut, eesnäärme talitlust, sekundaarsete sugutunnuste arengut ja potentsi, samuti lihasmassi ja -jõudlust. Testosterooni toob alla liigne alkohol, liigraske füüsiline koormuse ja mõnede ravimite tarvitamine. Teine äärmus olid need 19 meest, kellel oli see tase normist oluliselt kõrgem, mis tavapäraselt on seotud spetsiaasete preparaatide liigse tarbimisega.“

Kolmandaks tõid tulemused esile, et maksanäitaja on normist ära igal viiendal mehel. 20% meestest oli see näitaja liiga kõrge. Kõige sagedasem põhjus on selleks liigne alkoholitarbimine, kuid ka mõningad haiguslikud seisundid. Alkoholi liigtarvitamine on otseselt seotud rohkem kui 60 erineva terviseprobleemiga, sh maksatsirroos ja hepatiit, pankreatiit, südame-veresoonkonna ja neuroloogilised haigused.

Tartu Ülikooli Kliinikumi meestekliiniku juht, dr Margus Punab: „Meeste terviseteadlikkus on läbi Pikema Sõpruse kampaania oluliselt paranenud. Näeme mehi, kes tulevad korduvale kontrolli ja kelle tervisenäitajad on aasta jooksul väga olulisel määral paranenud. Mõtteviisi muutus vajab sageli vaid õige väikest tõuget.“

Qvalitas Arstikeskuse perearst Ingrid Täll: “Oma olemuselt on ratsionaalsetele meestele analüüside numbrilised näidud heaks motivaatoriks nii elustiili kui ka toitumisharjumuste muutmiseks. Kui näitajad on korras, siis saadakse piisav ülevaade ise. Kui mõni vereanalüüs on normist ära, siis umbes 10% meestest tulevad nõustamisele. Arst-patsient üks-ühele tulemusi koos vaadeldes tõdesid paljud mehed, et konkreetne number tõestab vajadust taas trennitee ette võtta. Enam kui kunagi varem näen mehi varmalt küsimas toitumisalaseid soovitusi. Laiemalt vaadates arstina kiidan väga meeste tervise kodanikualgatust, sest näen, et kui seni tulid mehed Qvalitase Arstikeskusesse siis, kui neil oli terviserike või tööandja saatis nad tervisekontrolli, siis nüüd järjest enam tõuseb meeste osakaal, kes soovivad ennetada terviseriske.”

Dr Laasik: “Hea uudisena tuli välja, et meeste üldised verepildid olid valdaval enamusel korras, meestel esines vähe varjatud põletikke ja ainult ligi 4% meestest oli diabeedi risk kõrge, mis oli samal heal tasemel ka aasta varem.”