Kas mett ei tohi kuuma tee sisse panna?

Tohib ikka. Vesi jahtub tassis kiiresti ja nii ei püsi kõrge temperatuur küllalt kaua, et mees olevatele ensüümidele üldse liiga teha. Kui tahad eriti teadlikult mett tarvitada, limpsi esimene lusikatäis lusikalt otse suhu ja alles järgmine sega tee sisse.

Kuidas mett säilitada?

Mesi säilib kõige paremini 5–10 plusskraadiga pimedas ja kuivas kohas. Seega pane talvemesi sahvrisse vm jahedasse ruumi. Kontrolli, et purgid oleksid kindlalt suletud, niiskes ruumis lahtiselt hoitud mesi läheb käärima.

Külmkapp mee hoidmiseks ei sobi, sest seal on liiga niiske ja mesi imeb niiskust endasse. Sügavkülmas seisab mesi kaua vedel, kuid kui see siis sügavkülmast toatemperatuurile tuua, toimub kristalliseerumine väga kiiresti. Sügavkülmutamine on mugav siis, kui saad mee väikeste portsjonitena välja võtta ja kohe ära tarvitada. Samal ajal lagunevad miinustemperatuuril säilitamisel osaliselt mees sisalduvad vitamiinid ja aminohapped.

Kõige kiiremini kristalliseerub mesi temperatuuril 12–15 °C ja siis, kui mett hoitakse kõikuva temperatuuri käes. Poolik meepurk, mis mõne nädalaga ära süüakse, võib muidugi seista köögilaual.

Kuidas mett kodus sulatada, kui tahad vedelat mett?

Mee soojendamine kodus on aeganõudev tegevus. Üks viise, kuidas purk kristalliseerunud ehk tahkestunud mett pehmemaks saada, on asetada purk kuuma vette. Ümbritseva vee temperatuur sõltub purgi materjalist, paksusest ja suurusest, aga mee temperatuur (niisiis purgi seest mõõdetuna) ei tohi tõusta üle 40–45 °C. Sellises leebes kuumuses tuleb mett korduvalt segada, et kihid seguneksid, see kiirendab mee pehmenemist.

Päris vedelaks mett kodustes tingimustes saada on vaevarikas ja seotud riskiga kõik kasulik meest välja kuumutada. Kui sul pole endal mesilasi ja sa kindlasti soovid just vedelat mett, on mõtet endale otsida isiklik mesinik, kelle käest saad vedelat mett ka talvel. Hästivarustatud mesinikud soojendavad mett kontrollitud tingimustes, termokapis.