1. Mandlid

Mandlid sisaldavad palju kasulikke toitaineid. Regulaarset mandlite söömist seostatakse väiksema riskiga haigestuda kroonilistesse haigustesse, näiteks 2. tüübi diabeet ja südamehaigused. Seda tänu neis sisalduvatele kasulikele rasvadele, kiudainetele ja antioksüdantidele.

Lisaks võivad mandlid soodustada paremat ööund, sest sisaldavad koos mitmete teiste pähklitega melatoniini, mis reguleerib meie ööpäevast rütmi ja soodustab und.

2. Kummelitee

Kummelitee on populaarne taimetee, mis on hästi tuntud ka oma flavonoidide sisalduse poolest. Tegemist on antioksüdantide klassi kuuluvate ühenditega, mis leevendavad põletikke. On ka tõendeid, et kummelitee joomine tugevdab immuunsüsteemi, vähendab ärevust ja depressiooni ja mõjub üleüldiselt tervisele hästi.

Lisaks sisaldab kummelitee apigeniini, mis on und soodustav antioksüdant.

Ühes 2011. aastal läbi viidud uuringus vaadeldi 34 täiskasvanut, kes tarbisid 28 päeva jooksul 270 mg kummeliekstrakti. Tuli välja, et nad jäid magama 15 minutit kiiremini ja magasid kvaliteetsemalt teistest, kes kummeliekstrakti ei tarbinud.

3. Kiivi

Kiivid on madala kalorsusega ja väga toitaineterikkad. Ühes kiivis on 42 kalorit ja hulgaliselt vajalikke toitaineid, sealgulgas näiteks C- ja K-vitamiini.

Kiivide söömine mõjub hästi ka seedimisele, soodustab põletike leevendamist ja alandab kolesteroolitaset. Seda tänu kõrgele kiudainete ja antioksüdantide sisaldusele.

Neli nädalat kestnud uuringu vältel sõid 24 täiskasvanut üks tund enne voodisse minemist ära kaks kiivit. Uuringu lõppedes uinusid osalejad 42% kiiremini võrreldes uuringu eelse ajaga, mil nad enne magama minekut ei söönud.

Kiivide kasulikku mõju unele seostatakse serotoniiniga, mis on ühtlasi ka õnnehormoon ja aitab vastutada unetsükli eest.

4. Rasvane kala

Rasvased kalad nagu näiteks lõhe, tuunikala, forell ja makrell on väga tervislikud, sest sisaldavad rohkesti D-vitamiini. Lisaks on neis ka tervislikud oomega-3-rasvhapped, mis pakuvad kaitset südamehaiguste eest ja mõjuvad hästi ajule.

Kombinatsioon oomega-3-rasvhapetest ja D-vitamiinist mõjub hästi unekvaliteedile, sest mõlemad soodustavad serotoniini tootmist.

Allikas: Healthline