Anneli ja Aleni eesmärk – kevadeks vormi

Teleprodutsent ja saatejuht Anneli Lahe (48) ning laulja Alen Veziko (39) on kiire elutempoga inimesed, keda kirg oma tööde ja tegemiste vastu üha põnevamatesse projektidesse kaasab ning mööda Eestimaad ringi sõidutab. Sportlikud tegevused mõõdukast sörkimisest mägironimiseni pole neile võõrad, kuid mõlemal on jäänud puudu süsteemsusest ja järjepidevusest, mis koos toitumisvalikutega on tasapisi viinud rajale, millelt tahetakse tagasi pöörduda – viia keha mõistliku kaalukaotusega paremasse vormi, saada juurde energiat ning oma elurütmi laiemalt korrastada. Seetõttu olid ka mõlemad rõõmuga nõus osalema Kalev Spa korraldatud projektis ja motiveeriva julgustuse saatel ennast tervislikumaks liigutama.

Anneli Lahe
Alen Veziko

Tõele au andes oli just kiire elutempo see, mis põhjustas esimese kohtumise, treeningu ja pildistamisega seonduva venimise ja mõned muudatused plaanides. Nüüdseks on mõlemad osalised koostöös treeneriga entusiastlikult alustanud ja esimestest kulutatud kaloritest ning korrigeeritud toiduplaanidest lisainspiratsiooni ammutanud ja vaatavad lootusrikkalt järgmiste kuude poole. Seda kõike selleks, et muuta treening kasutoovaks tegevuseks pikemaks ajaks kui vaid neljaks kuuks.

Tagant surkimine motiveerib ja hoiab rajal

Anneli Lahe on treeningsaaliga sinasõber juba varasemast ajast ja paar korda nädalas kardio- või jõutrenni teha pole ebatavaline, kuid pikemate salvestusperioodide ajal on pausid pigem reegel kui erand ning Kalev Spa projekt distsiplineerib teda tugevalt. “Alati on ju hea, kui keegi tagant surgib, siis ei ole taganemisteed. Muidu leiad ikka mitukümmend tuhat põhjust trenni mitte minemiseks. Projektis osaledes sõltuvad sinust ka teised inimesed.” Eesmärk, mille poole Anneli püüdleb, on olla nelja kuu pärast kümme kilo kergem. Energiapuuduse üle toimekas naine praegu ei kurda, kuid figuur vajaks parandamist. Ta on kindel, et trennil on siiski kaugemale ulatuv mõju ja kogu tema tihe elurütm, mis talle iseenesest väga meeldib, saab tervislikult korrastatud.

Anneli Lahe

Treeneriga kehaanalüüsi tulemuste ja toitumispäeviku ülevaatamine viis üllatava tõdemuseni, et hoolimata kogunenud lisakilodest on Anneli probleem hoopis liiga väike päevane kaloraaž ning pikad pausid söögikordade vahel. Vajalikud 1900 kilokalorit iga päev täis ei tule või siis saab norm täidetud mõne pokaali veini abiga, mida Anneli aeg-ajalt nautida armastab. Töö iseloomu tõttu ei ole Annelil alati võimalik kindlal kellaajal toituda, samuti tuleb vahel teha järeleandmisi toidu tervislikkuses. “Tundub küll ebaloogiline, kuid pikaajalise toidudefitsiidi tõttu võib kehakaal hoopis tõusta. Liiga vähe süües läheb keha üle nii-öelda säästurežiimile, mis võib kahjustada seedetrakti mikrofloorat ja viib ainevahetuse rütmist välja. Kuna keha ei tea, millal ja mida ta jälle süüa saab, toimub talletamine,” kommenteerib Anneli personaaltreener Triin Parro.

“Kodus söön korralikult, kuid tööelu viib tanklasse”

Alen Veziko armastab toitu valmistada ja eelistab üldiselt tervislikke retsepte. Häda on aga selles, et tiheda graafikuga muusikuelu hoiab teda regulaarselt sõidus ja seetõttu on saanud mehe “lemmiksöögikohtadeks” hoopis tanklad. Muusiku kehakaal on viimastel aastatel tormiliselt muutunud, näiteks peab ta suitsetamise mahajätmist põhjuseks, miks 16 kilo justkui märkamatult juurde tuli. Kehaanalüüs näitab tema bioloogiliseks vanuseks vaid aasta rohkem kui passis, mispeale muusik muigab: “Arvestades seda, kui palju ma olen elus pidutsenud ja joonud, siis see on täitsa hea!”

Treener Peeter Karask ja Alen Veziko

Aleni treeneri Peeter Karaski sõnul on püsivamate tulemuste saavutamiseks oluline organismi järg-järgult kõige uuega harjutada. “Võib ju tunduda, et issand, treener andis mulle ainult viis kilomeetrit joosta ja see on nii kerge. Süda võib joostes väga hästi kaasa tulla, aga liigesed, luud ja kõõlused ei pruugi seda teha. Sellepärast ei tohiks alguses üle pingutada.” Esialgu pannakse suuremat rõhku aeroobsele trennile ja jõutreeningu osatähtsust lisatakse järk-järgult.
Alenile seatud eesmärk Anneli omast oluliselt ei erine – võtta alla 11 kilo. Eelkõige on muusikule oluline siiski enesetunne, mitte konkreetne number. Nagu Annelil, nii on ka Alenil sageli probleemiks toidukordade vähesus, samas mitte kogu kaloraaži arv, mis tihti kõigub üle normi ja saab täiendust just öösiti. Alen rõhutab, et stuudios viibides ja loomingulisi impulsse otsides ilma šokolaadita ikka ei saa. Tema eesmärk on hakata 3–4 korda nädalas regulaarselt treenima, et seeläbi oma töö kvaliteeti paradada.
Järgnevate kuude jooksul on kõikidel lugejatel võimalik Anneli ja Aleni eesmärkide täitmist jälgida ning selle kaudu ka endale trenni minemiseks inspiratsiooni koguda.

Alusta samuti aastat tervislikumalt ning liitu treeningutega või leia endale sobiv personaaltreener!