Suur osa õuna polüfenoolidest on antioksüdantsete omadustega. Seetõttu uurivad teadlased nende toimet inimesele. Eriti efektiivselt mõjutavad õunad rasvarikaste rakumembraanide oksüdeerumist. Protsessil on organismis tähtis roll, kuna lipiidide peroksüdatsioon veresoontes on üks võtmefaktoreid arterite ummistumisel, mida tuntakse ateroskleroosi nime all. Mitmete uuringute algsed tulemused osutavad sellele, et õunas peituvad ained vähendavad eri vähivormide riski, eriti käib see soole- ja rinnavähi kohta.

Köögi- ja puuviljade mõju kopsuvähile on palju uuritud ja kõige silmapaistvamat toimet on avaldanudki õunad. Võrreldes teiste viljadega on õuntes sisalduval ainete kokteilil märgatav kopsuvähiohtu vähendav mõju. Teadlased ei ole täpset mehhanismi kindlaks teinud, kuid konkreetsete ainete leidmisel ja eraldamisel võivad need osutuda vähiravimiteks...

Mille poolest põhjapoolsemad õunasordid on lõunamaistest paremad ja milliseid tervisekasusid igapäevane õunakrõmpsutamine veel annab, loe edasi juba artiklist.