Olen osaline päris mitmes põnevas projektis. Minu õpilane professor Reet Mändar uurib vastsündinute ja mehe-naise mikrobiootat (inimese mikrofloora ehk tema kehas elavad mikroorganismid, mida on täiskasvanul lausa 2 kg – toim). On rõõm näha, et ta tegeleb julgelt just meeste-naiste teemaga, sest eks teaduse tegemiseks on mõnikord ka julgust vaja. Nimelt võib mõni teema panna esialgu punastama või muigama, kuid olla ikkagi väga oluline.

Ma ei tööta iga päev laboris nagu paarkümmend aastat tagasi, kuid vajadusel aitan nõuannetega. Vist oskan märgata ja tabada uusi seoseid mingi eksperimentaalse materjali põhjal. Olen alati õpilastele öelnud, et ei maksa uusi tulemusi mugandada olemasolevate teadmiste ja paradigmade valguses, vaid olla avatud uuele. Ehk kui mingi katse ei tule kuidagi välja, siis tuleb uurida, kas selle taga pole ehk mingi uus põhimõtteline avastus. Heureka!

Pooleli on põnev projekt 100aastaste eestlaste mikrobiootast. Rääkige sellest natuke.

Võtsime kolleegidega EV 100 raames ette 100aastaste eestlaste projekti ja uurime nende mikroobe. On teada, et mikrobioota põhikoosluse saame kaasa sündides. See süsteem kujuneb välja esimestel eluaastatel ning muutub hilisema elu jooksul suhteliselt vähe. 100aastaste projektis uurime mikrobiootat, mis on kujunenud enne antibiootikumide ja tarbekeemia leiutamist.

Jaga
Kommentaarid