„Olin kogu aeg üliväsinud, tööl ei suutnud keskenduda, polnud tahetki eriti midagi teha. Ma pole kunagi vajanud päevast uinakut, aga nüüd oli pärastlõunal lihtsalt võimatu silmi lahti hoida. Justkui talveuni oleks peale tulnud,“ räägib Reet. „Käisin lausa kilpnääret kontrollimas, et ehk on sellega mingi häda, aga kõik oli korras.“ Sõbranna soovitusel kurtis Reet oma hädist olemist naistearstile, kes kirjutas Reedale hormoontabletid. Olemise tegid need küll paremaks, aga...

Ida-Tallinna keskhaigla naistearsti Kadri Palo sõnul kulgeb perimenopaus ehk üleminekuiga enamasti tugevamate sümptomiteta, kuid osal naistel võivad need siiski suuresti elukvaliteeti halvendada. Abi saab hormoonasendusravist (HAR). Arsti sõnul määratakse see igale naisele individuaalselt, seejuures tuleb arvesse võtta, kas elukvaliteet halveneb rohkem üleminekuea probleemide või raviga kaasnevate riskide tõttu.

Loe edasi juba artiklist, mis selgitab lahti hormoonasendusravi (HAR) positiivsed ja negatiivsed kõrvalmõjud, kellele on ravi vastunäidustatud ja mida tähendab individuaalne lähenemine HAR-i määramisel. Millised on HAR-i alternatiivid?

Jaga
Kommentaarid