Esimene samm

Nii kodus kui ka reisil olles tasub enda ligi hoida eri suurusega absorbeerivast materjalist haavatampoone. Need on head, sest ei eralda kiude ja hoiavad nii ära põletikke tekke. Nahavigastuse korral peakski esmalt peatama verejooksu, kas sideme või haavatampooniga, ning puhastama kahjustatud piirkonna mustusest ja mikroobidest, et vältida põletiku kujunemist. Võimalusel tasuks puhastamiseks valida selline vahend, mis haaval ei kipita, eriti just laste puhul. Naha, haavade ja marrastuste loputamiseks ja puhastamiseks võib kasutada antiseptilist vedelikku, naatiumkloriidi 0,9% loputuslahust või spetsiaalseid loputuslahuseid (Prontosan).

Kui on tekkinud põletik

Juba punetavale, põletikulisele nahale võib samuti peale panna antiseptilise toimega vahendeid. Looduslikest antiseptikumidest on väga head näiteks teepuuõli ja taruvaik. Teepuuõlil on nii bakteri-, seene- kui ka viirusvastane mõju. Kriimudele, marrastustele ja villidele võib teepuuõli määrida paar-kolm korda päevas. Kui on tegemist suurema nahapinnaga, tasub õli enne baasõliga segada. Taruvaik aga pehmendab nahka ja on antibakteriaalne. Saialilleekstrakt ja astelpajuõli soodustavad nahakoe taastumist ning on ka põletikuvastased.
Samuti on punetavale nahakahjustusele hea määrida peale tsinki sisaldavaid salve. Tsink rahustab nahka ja kaitseb seda edasise ärrituse eest.

Paranemise kiirendamine

Haavade paranemise soodustamiseks ja naha rahustamiseks on hea kasutada dekspantenooliga tooteid. Dekspantenool muundub rakkudes pantoteenhappeks, osaleb rakkude ainevahetuses ja aitab nahal uueneda. 

Aaloegeel niisutab ja pehmendab nahka ning on abiks näiteks päikesest kahjustatud naha paranemisel. Hüaluroonhapet sisaldavad tooted on mõeldud haavade katmiseks ja niiske keskkonna loomiseks, et kaitsta sellega nahka hõõrdumise ja kuivamise eest.

Millal ja milline plaaster

Rohke eritisega haavale võib plaastri/sideme alla asetada haavatampooni ning seda enne niisutada loputuslahuse või haavageeliga, et see haavale ei kleepuks. Puhtale ja kuivale kriimule või haavale võib kaitseks mustuse eest panna plaastri. Plaastreid on eri suurusega ja mitmesugusest materjalist. Lastele mõeldud plaastrid on nahasõbralikust materjalist ning lõbusate joonistustega.

Vastavalt otstarbele tuleks valida õhku läbilaskev või vett tõrjuv materjal. Haavaliim sobib pindmistele haavadele ja marrastustele. Pihustatavad või spaatliga pealekantavad haavaliimid moodustavad õhku läbilaskva õhukese kile, hoides haava märjakssaamise, bakterite ja mustuse eest ning takistades haava taasavanemist. Haavaliimi on mugav kasutada piirkondades, kuhu on plaastrit raske paigaldada. Rullplaastrite puhul võib valida eri materjalide vahel. Peamiselt on need tekstiilist või paberist. Siksakiline serv muudab rullplaastri kergesti rebitavaks. Hüdrokolloidne haavaplaaster moodustab haaval geeli, mis soodustab haava paranemist, kaitseb väliskeskkonna ja hõõrdumise eest.

Allikas: TP 07/2016.