Kristina Kuhi sõnul on põhilised mured, millega naistearsti poole pöördutakse, suurenenud tupevoolus, kihelus ja punetus välissuguelunditel, ärritus, kipitus ning ebameeldiva lõhnaga voolus. Murede põhjuseks on naise intiimpiirkonna normaalset mikrofloorat häirivad tegurid, milleks võivad olla stress, ravimid (eriti antibiootikumid), hormonaalsed tegurid, nagu menstruatsioon, rasedus ja menopaus. Mõjutada võib ka aluspesu materjal ja selle tegumood, samuti vähene või liigne ja/või vale pesuvahendiga pesemine.
liigse või vale pesuvahendiga pesemine. Naisele võib probleeme põhjustada ka puhtusest vähe hooliv mees. Mainimist väärib ka vale pühkimistehnika pärast tualeti kasutamist, kui ei pühita ennast hügieenireeglitele kohaselt ja viiakse bakterid pärakust tuppe.

Vale intiimhügieen
Tupe kaitse- ja puhastusvõime tagavad piimhappebakterid, mis hoiavad happelist keskkonda ja loovad sellega loomuliku kaitse põletikutekitajate vastu. Kuhi sõnul ei tekita intiimpiirkonnas ärritust mitte ainult ebapiisav hügieen, vaid ka sagedane seebi või lõhnastatud dušigeeliga pesemine, raseerimisgeeli kasutamine, pesukaitsmete (eelkõige kileja kattega ja lõhnastatud pesukaitsmete) kasutamine. Ülemäärane intiimhügieen häirib välisgenitaalide ja tupe normaalset mikrofloora tasakaalu ja võib põhjustada intiimpiirkonna ärritust, eriti seebi ja/või dušigeeliga pestes. Ka tampoonide sagedane kasutamine suurenenud valgevooluse korral kuivatab tuppe ja vähendab selle happesust. "Need kõik soodustavad nii suurenenud kui ka halvalõhnalise vooluse – bakteriaalse vaginoosi teket."
Kui eelnimetatud vahenditega on tupe mikrofloora tasakaalu häiritud, tekib ka tupeseene ehk kandidoosi oht. Intiimpiirkonna ärritusi ja allergiat võivad tekitada ka niisketes salvrätikutes ja intiimpihustes leiduvad säilitus- ja lõhnaained.

Õige intiimhügieen
Intiimpiirkonda peab pesema iga päev. Pestakse välispidiselt, seestpoolt pole vaja tuppe pesta. "Menstruatsiooni ajal oleks mõistlik pesta ennast mitu korda päevas, võimalusel iga kord enne hügieenisideme või tampooni vahetamist," lisab Kuhi. Tampoonide kasutamisel tuleb neid vahetada soovitatavalt iga kolme tunni järel.
Pesemiseks sobib puhas leige vesi või siis spetsiaalsed intiimhügieeni jaoks mõeldud tooted. Peale igapäevahügieeni jälgimise on oluline ka intiimpiirkonna pesemine enne ja pärast vahekorda. Pärast vahekorda võib vajadusel kanda välispidiselt nahale intiimpiirkonna kaitsekreemi. "Aluspesu seisukohalt on ideaalne puuvillane aluspesu, sest kunstmaterjalist pesu ei lase õhku läbi ning haudumine soodustab pisikute paljunemist," märgib Kuhi.

Kas pesukaitsmed on ohutud?
"Uskumus, et pesukaitsmed on ühed suurimad kurja juured ja tekitavad naistel põletikke, ei pea alati paika," ütleb Kuhi. "Küll aga soovitatakse sageli korduvate tupeseente korral siiski pesukaitsmetest loobuda." Pesukaitsmed ise põletikke ei tekita, küll aga võivad nad luua soodsa keskkonna kandidoosi ehk tupeseene ja suurenenud vooluste tekkeks ning ägenemiseks. Kuhi toob välja just lõhnastatud ja kileja pinnaga pesukaitsmed, millest ta isiklikult soovitab loobuda, kuna nende pidev kasutamine loob eriti soodsad tingimused bakterite ja seente paljunemiseks, need omakorda tekitavad nahaärritusi ja suurenenud voolust.

Millist intiimhügieeni toodet eelistada?
Apteekides ja poodides müüakse laia valikut intiimpiirkonna hoolduse jaoks mõeldud tooteid, sh vedelikke, geele, pulbreid, vahte ja vaginaalkapsleid. Intiimpiirkonna jaoks mõeldud tooted on loodud tupele sobiva pH-tasemega, need puhastavad õrnalt ja sisaldavad piimhapet, mis kaitseb tundlikku piirkonda põletike eest. "Valiku korral tuleks lähtuda sellest, mis on probleem, kas ärritus pärast vahekorda, halvalõhnaline voolus, korduma kippuvad tupepõletikud vm," soovitab Kristina Kuhi.
Apotheka Viru keskuse apteegi farmatseut Danja Seppel toob välja, et piimhape aitab hoida kasulikke baktereid ja kuivuse ning kiheluse korral tuleks valida just seda sisaldavad tooted. "Kõige tavalisemad on need tooted, millel on sama pH, mis on normaalses organismis ehk pH 5." Seppel soovitab liiga aluselise intiimpiirkonna puhul kasutada suurema pH-ga ja happelisema puhul madalama pH-ga tooteid. Seebi kasutamist ta ei soovita, kuna seep kuivatab. Põletiku puhul soovitab ta valida toote, mis sisaldab taruvaiku, teepuuõli ja oleks antiseptiline. Niiskeid salvrätte on hea kasutada reisile minnes või siis, kui ei ole võimalik ennast veega pesta. Samuti on neid hea kasutada menstruatsiooni ajal. Küünlaid soovitab Seppel põletike leevendamiseks. Geeli ja vedeliku erinevus seisneb paljuski vormis ja eelistada tasub toodet, mida inimesel on mugavam kasutada. "Pulbrit kasutatakse tavaliselt siis, kui intiimpiirkonnas on hõõrdumised või tekkinud haudumine. See on niiskuse äravõtmiseks ja tsink võtab põletikku ära, näiteks suvel."

Tupe ja intiimpiirkonna kuivus, sügelus ja kipitus
Peaaegu igal teisel naisel esineb mingil eluperioodil tupe ja välise intiimpiirkonna kuivusest tingitud vaevusi. Seega ei ole tupekuivus vaid üleminekueaga seotud probleem. Intiimpiirkonna kuivus üleminekueas on seotud organismi naissuguhormoonide (nagu östrogeen) tootmise vähenemisega. Selle tagajärjel väheneb tupe limaskesta loomulik niiskus ning limaskest õheneb ja muutub kahjustustele vastuvõtlikumaks.
Tupe kuivusest tingitud ebamugavustunne on tuttav ka nooremas eas naistele näiteks stressiperioodidel, teatud ravimite tarvitamisel (rasestumisvastased tabletid, diabeedi-, astma- või depressiooniravimid, endometrioosi ja vähiravimid), raseduse ajal ja peale rasedust, imetamise ajal või peale emaka või munasarja operatsioone.
Tupe kuivusest johtuvad vaevused - sügelus, kipitus, kirvendus ja valu - häirivad elukvaliteeti ning ka intiimvahekord võib muutuda valulikuks.

Lahendus
Hormoone sisaldavad tupekreemid on sageli kasutatavad vahendid tupe kuivusest põhjustatud vaevuste leevendamiseks. Hormoonivabad tooted on alternatiiv neile naistele, kes ei taha või ei saa hormoone kasutada.

Jaga
Kommentaarid