“Eestlastele on loomuomane muretseda ja guugeldada,” ütles Haigekassa juht Rain Laane. “Nende kahe abil pannakse endile kodudes kümneid diagnoose, selle asemel, et keskenduda haiguste ennetamisele ja tervena elamisele. Laialt levinud arvamuse kohaselt on tervis arsti või saatuse kätes, aga ennekõike sõltuvad tervena elatud aastad ikka igaühe enda valikutest. Paraku tikub olema nii, et inimesed, kes usuvad, et on immuunsed alkoholile, tubakale, vähesele liikumisele ja ühekülgsele toidulauale, jäävad elu lõpus koormaks nii iseendale, lähedastele kui riigi rahakotile. See kõlab karmilt, aga parem oleks kui äratuskell hakkaks peas helistama kohe, mitte siis kui üks tervisehäda teist taga ajama hakkab.”

Lisaks südamelabürindile pakub Vabaduse väljakule püstitatud südametelk erinevaid tegevusi ja atraktsioone, näiteks Tallinna Kiirabi meedikud õpetavad elustamist, PERHi Diagnostikakliinik ja Eesti Tervishoiu Muuseum mõõdavad erinevaid tervisenäitajaid ning AHHAA keskus toob välja südamega seotud eksponaadid. Päeva juhib Jüri Muttika ning üritus on osalejatele tasuta.

Südamepäeva aktsiooni eesmärgiks on pöörata tähelepanu südamehaiguste ennetusele, tegu on osaga suuremast teavituskampaaniast. Mullu suri Eestis südame- ja veresoonkonna haigustesse 8005 inimest, mida on üle kahe korra rohkem kui pahaloomuliste kasvajate ja üle saja korra rohkem kui liiklusõnnetuste tõttu lahkunuid.