Tegu on kuiva silma sündroomiga. See väljendub mitmel moel, näiteks võib olla tunne, nagu midagi oleks silmas. Sageli esinevad vesitsus, kipitustunne, valgustundlikkus, sügelus. Silma pinda kaitseb välisärritajate eest õhuke pisarakile, mis koosneb kolmest kihist – vee-, rasu- ja limakihist, mida tekitavad silmalau ja -ümbruse näärmed. Pisarakile parandab silma optilisi omadusi, hoiab ära kahjustusi ja bakterite liigset kasvu.
Silmade kuivus tekib siis, kui mõnd pisarakile komponenti on liiga vähe. Kaitsvat pisarakilet kahjustavad pidev puhkepausideta arvutiga töötamine, telerivaatamine, kuiv siseõhk, kliimaseadmed, tuul ja pakane, kosmeetika, kontaktläätsed, tolmused töötingimused, ealised muutused. Vananemise tõttu väheneb pisarate tootmine ja nende koostis muutub, seetõttu süvenevad kuiva silma sümptomid just aastate lisandudes.
Kuivade silmade ravi on sümptomaatiline. Raviks kasutatakse erinevaid kunstpisaraid ja tilgutatakse neid silma vastavalt vajadusele. Alustada võiks 3–4 korraga päevas. Hiljem tarvidus väheneb ning üsna pea saab patsient aru, millal silmad kunstpisaraid vajavad. Kuna kunstpisarad leevendavad sümptomeid, mitte ei ravi kuivade silmade põhjust, siis tõenäoliselt tuleb neid kasutada pidevalt.