Paljud inimesed, kes kannatavad kõhuprobleemide all, saavad soovituse vähendada piimatoodete hulka toidus. Kui see aga ei aita, peab põhjus peituma kusagil mujal, näiteks puuviljakausis.

Puuvilja naturaalne magusus tuleb puuviljasuhkrust ehk fruktoosist, mis sarnaselt teistele süsivesinikele võib tundliku soolestikuga inimestel põhjustada probleeme kõhus ning soolestikus. Fruktoositalumatust kutsutakse fruktoos malabsorbtsiooniks ning see on sagedasem probleem kui me arvame.

Fruktoos malabsorbtsiooni tüüpilised sümptomid on punnis kõht, gaasid ning kõhulahtisus. Põhjuseks on glükoosi vähesus toidus, mis aitaks kehal puuviljasuhkrut omastada. Seepärast liigub puuviljasuhkur peensoolest edasi jämesoolde ning tekitab seal lagundamisprotsessi käigus gaase.

Igaüks saab ise testida, milliseid puuvilju ta talub, kuid paremini seeditavad puuviljad on üldiselt maasikad, tikrid, ploomid, aprikoosid, greip ning mustikad. Inimene, kes on fruktoosi suhtes tundlik, reageerib arvatavasti rohkem õunte, pirnide, viinamarjade ning vaarikate puhul. Ka teiste süsivesikute osas peaks olema ettevaatlik, sest ebamugavustunde võivad tekitada ka leib, riis ja pasta.