Kuivade silmade põhjuseks on tasakaalust väljas olev närvisüsteem

Vähenenud pisaravedeliku eritus võib olla põhjustatud sellest, et meie autonoomne ehk tahtele allumatu närvisüsteem on tasakaalust väljas. Autonoomse närvisüsteemi alla kuuluvad sümpaatiline närvisüsteem, mis reguleerib südame löögisagedust ja aitab vererõhku kontrolli all hoida ning parasümpaatiline närvisüsteem, mis reguleerib seedetegevusi ning võtab vastu signaale puhkeseisundi ja lõdvestuse kohta. Pisaraid toodetakse pisaranäärmetes, mis on ühenduses parasümpaatilise närvisüsteemiga.

Hingata tuleks kõhulihaste abil

Keha lõdvestav hingamine võib olla kuivade silmade probleemi lahenduseks. Tehnika seisneb selles, et hingata tuleks nina kaudu ja sügavalt, selliselt et veidikene tõuseks meie kõhu sein, mitte rindkere. Pärast lühikest pausi tuleb aeglaselt välja hingata.

Hiljuti viidi läbi uuring, milles osales 20 jaapanlannat vanuses 20-54 eluaastat, et selgitada välja kuivade silmade ja hingamise omavaheline seos. Esimesel korral jagati grupp kaheks ning ühed pidid kolme minuti jooksul hingama tavalisel kombel ja teised nina kaudu kõhtu kergitades. Kõhulihaste abil hingates pidid nad sisse hingama neli sekundit ja välja hingama kuus sekundit. Järgmisel korral vahetasid grupid hingamise viise. Pisaravedeliku kogust mõõdeti vahetult enne ja pärast hingamissessioone ning uuesti 15 minuti ja 30 minuti möödumisel.

Selgus, et pärast 15 minutit kõhulihaste abil hingamist suurenes pisaravedeliku kogus umbes 48%. Pisaravedeliku kogus ei muutunud pärast tavapärast hingamist.

On tõestatud, et kõhulihaste abil hingamine lõdvestab keha ja aitab paremini töös hoida meie närvisüsteemide tegevust. Aeglane ja sügav nina kaudu hingamine reguleerib ka pisarate tootmist ning aitab leida leevendust kuivade silmade sündroomile.