Teadlased avastasid lisaks, et töötulemus oli halvem, kui niiskus oli kõrgem. Sama leidsid ka teadlased Margaret Allen ja Gloria Fischer Washingtoni osariigi ülikoolist. Nad avastasid, et ainuüksi temperatuur ei mõjuta kognitiivseid võimeid. Palavuse ja niiskuse kooslus häirib kognitiivseid võimeid oluliselt rohkem.

Sageli teavad inimesed, et palaval päeval tähtsate otsuste langetamine pole hea idee. Ollakse tavapärasest väsinumad ega mõelda nii selgelt. Et saada sellele tõestust, otsustasid Amar Cheema ja Vanessa Patrick Virginia ja Houstoni ülikoolist jälgida aasta vältel, kui palju ostetakse Missouri osariigis asuvas St. Louis'e linnas erinevat tüüpi loteriipileteid.

Uurijad avastasid, et Bingo Loto tüüpi loteriipiletite ostmine polnud temperatuuriga seotud. Küll aga osteti palavamate ilmadega vähem kraabitavaid loteriipileteid. Tabelist ilmnes, et kui Fahrenheiti skaalal tõusis üks kraad, siis langes kraabitavate lotopiletite müüginumber 594 dollari võrra. Kuna Cheema ja Patrick olid asjast huvitatud, läksid nad teemaga edasi.

Nad tegid kaks katset. Ühes katses paluti osalejatel kontrollida teksti õigekirja. Teises katses paluti osalejatel valida kahe telefoni vahel: kas nuppudega telefon või nutitelefon. Selgus, et palava ilmaga jäid osalejatel teksti kontrollides mitmed kirjavead kahe silma vahele. Lisaks valiti telefon, mis oli oma olemuselt tuttav ja millega ei kaasne uute asjade selgeks tegemist.

Samas näitavad mõned uuringud, et kõrgema temperatuuri korral on inimesed õnnelikumad ja tunnevad end paremini. Samas tasub meeles pidada, et oluline roll on ka niiskusel. Kanadas, Taiwanis, Austraalias ja Ühendkuningriigis tehtud katsed näitavad, et kuumus koos kõrge niiskusega muudab inimese morniks ja lojuks. Kui õues on aga päikesepaiste ja õhuniiskus pole kõrge, on inimesed erksamad ja ärksamad.

MIDA TEHA, KUI ÕUES ON MEELETULT PALAV

·      Kui õues on väga kuum, pane aknad kinni ja tõmba kardinad ette.

·      Kui õues on jahedam ja õhk ringleb, tee aknad lahti.

·      Väldi kuumust ja päikese käes olemist 11.00-15.00, sest siis on päeva kuumim aeg.

·      Kui elamine on päikesepoolne, kleebi aknale materjal, mis peegeldab päikesevalgust. Just seetõttu katavadki mõned oma akna hõbepaberiga. Tumedat värvi kardinad võivad muuta ruumi aga kuumemaks.

·      Käi külma duši all või jahedas vannis.

·      Joo külma vett regulaarselt.

·      Väldi alkoholi, kohvi, karastusjooke, teed ja muid jooke, milles on palju suhkrut.

·      Ole kursis uudistega, kui kuskil on kuumalaine.

·      Vaata üle oma varud: söök-jook, ravimid.

·      Tee selgeks, milline on jahedaim ruum elamises ja ole võimaluse korral seal, kui soovid end jahutada.

·      Kanna heledas toonis lohvakaid riideid ja mütsi.

·      Soovita häid nippe ka naabritele ja lähedastele.

LOE KA: