Tervis on justkui ressurss igapäevaeluks. Tervis pole mitte see, mille nimel elame, vaid see, mis laseb ja võimaldab meil elada. Tervis on positiivne mõiste iga inimese võimetest, aga ka füüsilistest võimalustest. Järelikult on hea tervisega inimesel olemas vahendid, et elada hästi.

Räägitakse ka sellest, et tervis on keha võima kohanduda uute ohtudega ja tulla toime nõrkusega. See mõte põhineb sellel, et tänapäeval on saadud teada palju uut erinevatest haigustest.

Tervise tüübid

Tavaliselt jagatakse tervis vaimseks ja füüsiliseks. Räägitakse ka hingelisest tervisest, emotsionaalsest tervisest ja finantsilisest tervisest. Kui viimase kolmega on kõik korras, on inimesel ka madalam stressitase ja parem vaimne ning füüsiline heaolu.

Füüsiline tervis

Hea füüsilise tervise juures inimene tunneb end suurepäraselt mitte ainult seetõttu, et kõik keha funktsioonid töötavad, vaid heale terviseseisundile aitab kaasa ka haiguste puudumine, regulaarne trenn, tasakaalustatud toitumine ja piisav kogus puhkust. Kui midagi on valesti, saadakse ravi. Vaid nii püsib tasakaal.

Hea füüsilise tervise mõte on säilitada kehalist vormi, mistõttu on inimesel hea hingata, lihased töötavad hästi, olemas on painduvus ja kõik on üldjoontes korras. Et tervis püsiks hea, peaks vältima tubakatoodete, alkoholi ja narkootikumide tarbimist. Samuti on seksimisel oluline kasutada kaitsevahendit.

Vaimne tervis

See tähendab inimese emotsionaalset, sotsiaalset ja psühholoogilist heaolu. Vaimne tervis on väga oluline, et inimene saaks tunda elust rõõmu. Pole kasu elutervest kehast, kui vaim on vaevatud.

Vaimset tervist on keerulisem defineerida kui füüsilist tervist. Vaimse tervise hindamine sõltub sageli inimesest. Samas on viimastel aastatel arenenud erinevaid vahendid inimeste diagnoosimiseks.

Vaimne tervis sõltub ka inimese võimest nautida elu, tulla välja keerulistest olukordadest, säilitada elus tasakaal, tulla toime halbade kogemustega, tunda end turvaliselt ja saavutada ning püstitada erinevaid eesmärke.

Füüsiline ja vaimne tervis on omavahel seotud. Krooniline haigus võib mõjutada inimese võimet teha tavapäraseid asju. See viib aga depressiooni ja stressini. Sageli on mängus ka rahamured.

Hea tervise tegurid

Tervis sõltub paljudest teguritest. Mõneti mõjutavad inimese tervist geenid. Mõnede inimeste tervis on seetõttu tavapärasest halvem. Mõne inimese tervis on geenide tõttu aga oluliselt parem.

Ka keskkonnal on oma roll. Vahel mõjutab tervist ainuüksi keskkond, milles inimene elab. Samas võib teatud keskkond kutsuda esile ka terviserikkeid, sest inimesel on teatud haigusteks geneetiline soodumus.

Maailma Terviseorganisatsiooni väitel sõltub inimese tervis teguritest nagu elukoht, ümbritsev keskkond, geenid, sissetulek, haridustase ning suhted pere ja sõpradega.

Niisiis on oma roll sissetulekul, sest mida parem on sissetulek, seda rohkem on võimalusi tervishoiuteenuste tarbimiseks. Füüsiline keskkond tähendab parasiite ja haiguseid, mis selles keskkonnas levivad ja mis võivad kahjustada tervist. Inimese iseloom, käitumine ja geenid mõjutavad tervist samuti.

Maailma Terviseorganisatsiooni väitel on inimese sotsiaal-majanduslik staatus paljustki seotud tervise, hariduse, hea palgaga ja kvaliteetse tervishoiuga. Teisisõnu, mida kõrgem on inimese sotsiaal-majanduslik staatus, seda parem on tema tervis.

Inimesed, kelle sotsiaal-majanduslik staatus on madal, tunnevad rohkem stressi, neil on suhtemured, nende tervis ja palk on nigelamad. Sageli tähendab see, et kvaliteetsele tervishoiule on halvem ligipääs.

Palju sõltub ka kultuurist. Näiteks Vahemere ääres elavad inimesed tarbivad rohkem puu- ja juurvilju, söövad oliive ja einestavad perega koos. Mõnedes teistes kultuurides on elutempo aga kiirem, süüakse eraldi ja tarbitakse rohkem kiirtoitu. Kultuurierinevuste tõttu võib erineda ka meeste ja naiste tervis. Kultuurides, kus naised on vähem haritud ja madalama sissetulekuga, on naiste tervis halvem.

Inimesed, kes leevendavad oma muresid alkoholiga, narkootikumidega ja suitsetavad, on hilisemas elus oluliselt halvema tervisega.

Tervise säilitamine

Kõige parem on säilitada tervist läbi tervisliku elustiili. Parem on olla kogu aeg tervislik ja kanda enda keha eest hoolt, mitte hakata tervisega tegelema alles siis, kui ilmnevad mured.

Et tervis oleks korras, on oluline toituda tasakaalustatult, teha regulaarselt trenni, käia arstlikus kontrollis, õppida maandama stressi, võtta osa erinevatest üritustest, olla õnnelik olemasoleva üle, panna enda jaoks paika väärtushinnangud.

Allikas: medicalnewstoday.com