Hormooni üleküllus
Pideva ülesöömise ja ülekaalu korral, mil leptiinitase on organismis ühtlaselt kõrge, ei suuda aju enam saadavat sõnumit õigesti tõlgendada. Kõrge leptiinitase muutub ajule uueks normaalsuseks ja selleks, et näljatunne asenduks täiskõhutundega, on vaja, et see oleks aina kõrgem ja kõrgem. Tegu on omamoodi nõiaringiga, kuna leptiinitaset saab tõsta vaid aina rohkem süües ja energiat rasvkoesse talletades. Nii võib välja areneda leptiiniresistentsus, mille korral keha ei suuda enam ise adekvaatselt hinnata, kas organismi talletatav energiahulk on igapäevasteks asjatoimetusteks piisav. Leptiiniresistentsus on sarnane teist tüüpi diabeedi insuliiniresistentsusega, kui organismis toodetakse suurtes kogustes insuliini, kuid keha ei saa sellest aru.

Leptiinist räägitakse ka kui näljahormoonist. Kui selle tase on madal, tunnetab aju, et keha nälgib, ja asub ellujäämiseks rakendama abinõusid, saates ajju näljasignaali käsklusega süüa. Kui inimene sellele ei reageeri, saab aju signaali, et organismis ei ole piisavalt energiat, et näiteks teha trenni või toetada kehas toimuvaid energiamahukaid protsesse, nagu puberteeti ja rasedust.

Efekti lootuses

Kas siis ei saaks leptiini ära kasutada, et ülekaalulistel täiskõhutunnet tekitada? Paraku ei ole see nii lihtne. Peagi pärast leptiini avastamist jõuti järeldusele, et selle juurde manustamisega saab aidata vaid haruldast ja väikest kildkonda inimestest, kelle keha ise leptiini toota ei suuda ning kelle hädad on tingitud selle hormooni defitsiidist. Ülekaalulistel, kel on juba välja arenenud leptiiniresistentsus, ei anna leptiini lisamine mingit efekti, kuna aju ei suuda sellest signaalist enam adekvaatselt aru saada.

Millal aitab?
Vaatamata sellele on läinud vohama leptiini nime kandvate toidulisandite müük internetis. Sellest aga pole mingit kasu, kuna leptiinvalk, mis tabletina võetult lahustatakse seedekulglas sarnaselt veise- või kanalihaga, ei jõua sellisel kujul kunagi vereringesse ja seega ei saa oma eesmärki täita.
Siiski otsivad teadlased edasi mooduseid, kuidas leptiini abil ülekaalu probleemi lahendada. Seni aga soovitatakse tegeleda insuliiniresistentsusega ja alandada vere lipiidide taset, kuna insuliiniresistentsus viib leptiiniresistentsuseni. Parim moodus insuliinitaset kontrolli all hoida on vältida suhkruga liialdamist.

Praegu pole ka kindlaid tõendeid leptiini teiste tervisemõjude kohta. Seda seostatakse südame, veresoonkonna ja luustiku tervisega ning leitud on puutepunkte leptiini ja teatud liiki vähktõve ning isegi naiste viljakuse vahel.

Allikas: TP 09/2015.