Tekib küsimus, kas elu ongi kannatus? Me võime lugeda ilusaid eneseabi raamatuid ning kuulata hästi rääkivaid koolitajaid, me võime osta endale vabaduse kaheks nädalaks Niiluse kruiisile või külastada lõbumaja oma seksuaalsete ihade rahuldamiseks, me võime naeratada ja öelda, et kõik on elus ilus ning me võime isegi hakata uskuma, et elus on kõik hästi. Aga kuidas paistab välja tegelikkus, kui sa vaatad enda ümber oma elus või jälgid kõrvalt kellegi teise elu? Kõikide elus on probleemid ning kannatused, millega nad jändavad. Ei ole olemas inimest, kelle elus ei ole mitte ühtegi probleemi. Me võime teenida miljon krooni kuus või kohata oma unelmate printsi, kuid lootus, et need asjad lõpetavad kõik meie probleemid, kannatused ning vaeva, on naiivne.
Ja kuidas seda ravida? Mitte maailma ravida, vaid kuidas ravida iseennast, et lõpetada vaevad meie elus?

Elu on vaevaline
See on fakt. Ja see on esimene samm, millega tuleb leppida - meie elus on probleemid, kas me seda soovime või mitte. Ning ainuke, mida me saame teha, on muuta oma suhtumist. Ja isegi, kui üldjuhul öeldakse, et me saame oma probleeme lahendada läbi suhtumise muutmise konkreetsesse probleemi, julgen ma väita, et me saame oma probleeme lahendada, kui me suudame muuta oma suhtumist tervesse elukäsitlusse, mitte pelgalt konkreetsesse probleemi. Sellisel juhul ei hakka me lahendama mitte ainult konkreetset probleemi, vaid me suudame anda probleemile adekvaatse hinnangu. Äkki ei olegi see enam probleem, kui me vaatame seda uues valguses.
Buddha ütles peale Bodhipuu all virgumist 2500 aastat tagasi, et elu on vaevaline. Selle mõistmiseks pidi ta läbi käima pika tee alates rikkast printsist kuni askeetliku pühakuni. Kuid kogu selle tee vältel ei saanud ta vastust küsimusele: "Miks inimesed kannatavad?".
Ning ta andis alla. Ta ütles, et on mõistnud, et enda piinamine ei anna vastuseid küsimustele ning seda ei tee ka pühakirjade lugemine. Ta otsustas, et ta hakkab mediteerima ning ta ei tõuse enne, kui on vastuse sellele küsimusele leidnud. Ja oma mediteerimise seitsmendal päeval ta vastuse leidiski. Ta virgus.

Ning sõnastas 4 tõde:
1. Elu on vaevaline
2. Vaeva põhjuseks on kiindumus asjadesse
3. Vaeva on võimalik lõpetada
4. Vaeva lõpetamiseks tuleb järgida eetilisi käitumismaneere alates õigest mõtlemisest kuni õige suhtumiseni ellu (ametlikult on see 8 osaline tee).
Tekib küsimus, kas sellise lihtsa mõistmiseni jõudmiseks oli mõtet aastaid kannatada ning järjest nädala istuda ühe koha peal? Jah, ma isiklikult usun, et see oli seda väärt. Ja kuidas veel.
See, et elu on vaevaline, on meile igati mõistetav. Isegi kõige õnnelikumad ja rõõmsamad inimesed ei saa väita, et elus ei ole kannatust. Nad on õnnelikud ja rõõmsad vaid seetõttu, et nad on muutnud oma suhtumist oma ellu ja selles olevatesse probleemidesse. Nad on lõpetanud kiindumuse. Ja seda saad teha ka sina.

Mis on kiindumine asjadesse?
Igasugune negatiivsuse ja kannatuse ning vaeva sinu elus tekitab ainult see, et sa ei ole nõus, sa ei lepi, oma eluga sellisel viisil, nagu see hetkel on. Sa arvad, et sa oled ohver oma problemaatilises elus, mitte ei usu, et tegelikult oled sa selle elu autor.
Kui sul ei ole piisavalt raha ja oled seepärast õnnetu, siis sa kannatad seetõttu, et sinu nägemus elust on, et sul on piisavalt raha.
Kui sa oled üksik, siis sa oled õnnetu seetõttu, et sa näed oma peas, et sa peaksid olema õnnelikus suhtes.
Ning kui su laps haigestub ajal, kui sa pidid minema reisile, ja seetõttu jääb su reis ära, oled sa õnnetu, kuna sa usud, et tegelikult peaksid sa praegu olema sellel Niiluse kruiisil, aga tegelikult oled sa oma gripis lapsega kodus.

Kuidas lõpetada vaev ning kannatamine?
Buddha ütles, et kannatamine lõppeb kohe, kui me lõpetame kiindumuse asjadesse. "Eesti keeles" öelduna tähendab see, et meie vaevad lõppevad kohe, kui me lubame oma elul olla just selline, nagu see on. Kui sa kõnnid seda teed, mida sa oled oma mineviku mõtete ning tegude kaudu sillutanud, saad sa kogu aeg olla positiivselt meelestatud. Sest sa lubad elul olla nii nagu see ON. Sa oled lõpetanud kiindumusse asjadesse (igal tasandil), mida sul ei ole (aga sa näed oma peas, et tegelikult need asjad peaksid sul olema ja siis oleksid sa tõeliselt õnnelik).
Naerunägu oled sina. Vasakpoolne joon näitab sinu elu praegu - see läheb teatud suunas. Aga sina tahaksid, et see läheks teises suunas - seda indikeerib parempoolne joon. Nüüd suvalisel ajahetkel on sinu praeguse olukorra - punase tähekese - ja soovitud olukorra - kollase tähekese - vahel tühimik. Just see tühimik indikeerib sinu kannatuse suurust. Mida enam sinu nägemus peas oma elust läheb kaugemale tegelikust, seda rohkem sa kannatad. Või kui kasutada Buddha õpetust - mida enam sa kiindud asjadesse, mida sul ei ole (sest sa arvad, et need asjad teevad su õnnelikuks), seda enam sa kannatad.
Ja kuidas lõpetada kannatamine? Nagu sa jooniselt näed, on kannatuse ulatus "null" ainult juhul, kui sa kõnnid mööda vasakpoolset joont - sa lepid igal hetkel sellega, mis ON.
Nüüd küsid sa, kuidas siis oma elu muuta (näiteks kasutada külgetõmbeseadust)? See on väga lihtne. Sa pead punase tähekese juures muutma oma sisemist sagedust - isiklikku vibratsiooni - , kuna see muudab sinu tegeliku elu trajektoori ilma, et sa selle joone pealt ära läheksid. Läbi kvantfüüsiliste protsesside ning alateadvuse kasutamise juhid sa sel viisil oma elu, mitte ei püüa kontrollida väliseid asju, lootes, et nende juurde saamine teeb su õnnelikuks. Kohe, kui sa hakkad neid asju otsima, kukud sa selle "joone" pealt maha, sest sa oled puudusteadvuses - sul ei ole seda, aga sa sooviksid seda omada. Sa oled kohe parempoolse joone peale ning kannatuse väärtus ei ole enam 0. Järelikult sa kannatad.
Nagu sa näed, ei ole küsimus välistes asjades. Välised asjad ei saa sind õnnelikuks teha. Sa saad ainult iseenda muutmise kaudu muuta oma elu ning selle kaudu jõuavad kõik soovitud asjad sinu ellu, sest need on sellisel juhul sinu elu loomulikud osad. Aga nii kaua, kuni sa püüad neid asju enda ellu kuskilt tõmmata lihtsalt, kannatad sa. Ja see kehtib igas valdkonnas sinu elus. Sa pead saavutama eduteadvuse, ning sa pead elama eduteadvuses. Siis juhtuvad kõik asjad loomulikul viisil ning boonusena lõppevad sinu kannatused ja valu, mis on sind seni võib-olla kimbutanud.
Aga ikkagi: "Mida ma teen juhul, kui mu on praegu valus?"
"Jah, kujuta ette kohe seda joonist ning iseennast parempoolse joone peal. Sinu peas on miski, mis ei klapi sinu tegeliku eluga - sa ei lepi sellega, mis ON. Et lõpetada valu kohe, hüppa vasakpoolse joone peale ning luba elul olla selline nagu see hetkel on. Ja selle asemel, et püüda muuta oma elu, hakka muutma iseennast. Sest sellisel juhul muudad sa oma elu niikuinii. Saavutades eduteadvuse saavutad sa kõik oma eesmärgid valutult ja rõõmsana"