Tegelikult on heasse vormi saamine täiesti võimalik ka siis, kui oled juba pikalt olnud vormist väljas. Tähtis on olla järjekindel ning mitte kalduda äärmustesse. Liigselt raske treening ning karm enesepiiramine söömisel sunnib sind peagi alla andma.

Söö tervislikult

Jäta kõrvale või, vahukoor, valge jahu, valmistoidud ja suhkur, kuid luba endale päevas siiski üks magus asi, eeldusel, et oled end päevas korralikult liigutanud, olgu see siis jäätis, väike šokolaad või väike koogitükk. Ühel päeval nädalas võid lubada endale ka pisut enamat, kuid mitte sagedamini. Eelista valke (kohupiim, jogurt, keefir, munad, kala, liha), täisteratooteid ning köögivilja.

Naudi kõikvõimalikku värsket, nii köögivilja kui puuvilja. Hommikusöögist jäta välja manna- ja riisipuder, pannkoogid ja magus müsli. Hästi sobivad munad, maitsestamata Kreeka jogurt marjade, pähklite ja seemnetega. Võid magustada seda näiteks paari datliga. Väga hästi sobib kaerahelbepuder ilma võita, katteks värsked või külmutatud marjad, aga mitte magus moos.

Lõunaks ja õhtusöögiks pane liha kõrvale lisandiks riisi või kartuli asemel suur ports salatit. Õhtusöök söö varakult, peale kuut ära enam söö. Näljatunde korral haara pähklite või puuvilja järele. 

Joo vett, pidevalt. Näljatunne võib tegelikult tähendada hoopis seda, et sa pole joonud piisavalt vett.

Liiguta end!

Liiguta end iga päev! Väga tõhus on kiirkõnd, eriti kui sul on suurem ülekaal. Kui oled juba nädala-paari jagu teinud iga päev tund-poolteist kiiret kõndi, saad piisavalt enesekindlust ja jaksu, et teha vahele jooksusammegi ning varieerida oma treeningut koduste jõuharjutustega.

Osta koju omale 2 kg hantlid - need on just parajad esimeste harjutustega alustamiseks. Samuti on vajalik joogamatt, millega põrandal harjutusi teha. Enne jõuharjutusi tee kindlasti lihased soojaks. Sobiva valiku erinevaid harjutusi leiad internetist. Tee omale ise treeningkava sellisel moel, et ühel jõutreeningupäeval treenid pigem ülakeha ja teisel alakeha. Korsetiharjutusi ehk kõhu ja seljalihaseid (treenida tuleb kindlasti mõlemaid!) tee igal korral. 

Kui liigutad end igal päeval ja treenid regulaarselt, näiteks ühel päeval kõnnid ja teisel päeval teed jõutreeningu, ei pea sa ka meeletult kurnavaks oma lihastreeningut tegema, piisab 30-40 minutist, sest pingutuse regulaarsus on siin isegi tähtsam. Kui oled kuus päeva järjest treeninud, võid vajadusel teha seitsmendal puhkepäeva. Võib-olla aga hoopis märkad imestusega, kuidas su vaim ja keha on treeningust sõltuvusse sattunud ning avastad ennast taas terviserajalt või joogamatilt.

Häid harjutusi leiad näiteks siit: 

Alusta lihtsamatest harjutustest ning mida treenitum oled, seda rohkem väljakutseid võid endale esitada.

Kui oled juba valmis väljakutseteks, leiad ka Youtube kanalitest leiad terve rea treeningprogramme, näiteks siit: https://www.youtube.com/channel/UCulr-lJe8M6CcJTsxVGFoIw

Esimesi tulemusi võid täheldada oma kehalt juba nädala möödudes. Kahe kuu pärast oled aga juba palju kergem, sitkem, saledam, tervem ja enesekindlam! Sa oled seda väärt!