Nagu diabeedigi korral, viivad südameprobleemid veresoonte kahjustuste ja seksiga seotud probleemideni. Samuti võivad libiido vähenemise kaasa tuua mõned vererõhuravimid. Õige toitumine ja sportlik eluviis aitavad haigust ohjata ning soodustavad aktiivset eluhoiakut. Kui sul on olnud infarkt ja kardad, et seks võib põhjustada uue, siis küsi arstilt, millal on ohutu tegutseda.

Keha ei saa vaimust lahutada ja kui sind kimbutab depressioon, mille osaks on füüsiline jõuetus, tühjusetunne ja tuimus, siis ei teki ka soovi lustida. Seksiisu vähenemine on üks depressiooni sümptomeid. Kuigi väliselt paistab inimene terve, on tegemist raske haigusega, millest paranemine võtab aega. Lisaks vähendavad mõned antidepressandid libiidot. Pöördu terapeudi poole, sest ravimi vahetamine võib probleemi lahendada.

Vähi diagnoosimise järel on ilmselt seksimõtted viimaste seas. Ole oma partneriga lähedane muul moel, kuni jälle soovid seksida. Tihti toob vähk kaasa pideva valu, kemoteraapia põhjustab mõõtmatut väsimustunnet, hormoonteraapia nullib seksiisu. Kirurgiline sekkumine, näiteks rinna eemaldamine, mõjutab aga kehaga seotud enesehinnangut.

Kroonilise valu korral on ainuüksi seksist mõeldagi raske. Kui ravimid ei suuda valu leevendada, räägi sellest oma arstiga. Valuvaigistid mõjutavad samas ka närvisüsteemi ja seetõttu võib seksiiha kahaneda.

Lootuse elavale voodielule viib mõnikord ka artriit, mille igapäevaosa on valutavad liigesed. Siiski, kui läheduse jagamist partneriga ette planeerida, peaks kõik õnnestuma. Säti ettevõtmine sellele ajale päevas, kui tunned end kõige paremini. Võta valuvaigistit vähemalt 30 minutit enne väikest seiklust. Toeta liigeseid patjade või rullikeeratud linadega. Eelmänguks võiks partner kangemaid liigeseid masseerida. Hiljem tukasta, kui väsimus vaevab.

Meestel, kel on madal testosteroonitase, võib olla iha nupp nulli keeratud, sest vastutavad ajupiirkonnad ei tooda seda hormooni piisavalt. Samuti põhjustab hormoonitaseme langust vahel teist tüüpi diabeet, maksa- või neeruhaigus. Testosteroonitaseme saab kindlaks teha vereprooviga. Olukorda võib parandada elustiili muutus või hormoonasendusravi.

Menopaus on naise elus aeg, kui östrogeenitase kehas langeb ning kuupuhastused jäävad ära. Östrogeeni vähenemine põhjustab tupekuivust ja selle limaskesta õhenemist, mis omakorda muudab suguelu valulikuks. Pea arstiga nõu, sest on nii kreeme kui ka tablette, mille abil vaevus kaob juba paari nädalaga.

Värisevate käte järgi tuntud Parkinsoni tõbi mõjutab kontrolli kogu keha üle ning muudab seetõttu seksimise keeruliseks. Haigusega võivad kaasneda iha vähenemine, valu ja orgasmi saamisega seotud probleemid. Mõned ravimid põhjustavad aga vastupidist, tõstes ajus dopamiinitaset ja muutes raskemaks impulsside kontrollimise, mis võib kaasa tuua seksisõltuvuse.

Põiepidamatus on küllalt levinud eakate probleem, eriti naiste seas. Igapäevatoimetusi tehes aitab pesukaitse. Seksiaegne surve kõhule paneb põiest uriini lekkima ja piinlikkustunne võib vähendada lusti vahekorda astuda. Räägi probleemist arstiga, sest on tõhusaid ravimeetodeid.

On tõbesid, millega kaasneb kontrollimatu kõhulahtisus, nagu kroonilised põletikulised soolehaigused. Oluline on tarvitada ravimeid, ka siis, kui tunned end hästi. Äärmuslikel juhtudel võetakse ette operatsioon.

Posttraumaatiline stress võib tabada neid, kes on sattunud vägivaldse rünnaku ohvriks, elanud üle tõsise autoõnnetuse või osalenud sõjas. Üks sümptomeid on flashbackid, mis viivad sind uuesti traumaatilise sündmuse keskele. Seetõttu võid seksi eel tunda hoopis hirmu, mitte meeldivat ärevust. Tuge on vaja otsida vaimse tervise spetsialistidelt, sest rääkimisteraapia ja ravimid võivad edukalt aidata.

LOE KA: