Seks. On leidnud kinnitust, et peavalu võib olla seotud seksiga. Seda nimetatakse orgasmipeavaluks. Enamjaolt on see levinud meestel ning seda põhjustavad lihaste kokkutõmbed ja vererõhu tõus seksi ajal.

Dehüdratsioon, mis järgneb kõvale pidutsemisele, tekitab korraliku peavalu. Kuid isegi vähene hüdratsioonitaseme langus võib peavalu põhjustada. Lisaks halveneb tuju ja väheneb keskendumisvõime. Teadlased arvavad, et vedelikupuudusest tekkinud peavalu korral võtab valu ära tableti peale joodav vesi, mitte tablett ise.

Nädalavahetus ja kohv. Paljud inimesed ärkavad hommikul vara, joovad kanget kohvi ja asuvad tööle. Oodatakse laupäeva, et lõpuks ennast välja magada. Pärast ärkamist avastatakse, et pea valutab. Põhjus ei pruugi olla ülemagamises, nagu tihti arvatakse, vaid selles, et ei joodud oma tavapärasel ajal kohvi ja pea valutab võõrutusnähtude tõttu. Kui tekib soov kohvist lõplikult loobuda, tuleb arvestada, et võõrutusnähud kestavad umbes nädala.

Mobiiltelefoni halba mõju, mille taga on raadiolained ja kiirgus, juba teatakse. Kuid sageli on asjaolud proosalisemad. Pilk on naelutatud telefonile, mis kurnab silmi. Kiri on väike, seda lugedes on kael ja pea tihti ebaloomulikus asendis – kõik see kokku tekitab peavalu. Kui pole kuidagi võimalik tegevust pooleli jätta, tuleks teha mõnekümnesekundilisi pause, pöörata pilk ekraanilt ja vaadata mõnda vähemalt kuue meetri kaugust objekti.

Liiklusummikud tekitavad stressi, mis paneb pea valutama, kuid peavalu on ummikutega seotud veel teiselgi põhjusel – mootorsõidukite heitgaasides sisalduv lämmastikdioksiid ahendab veresooni, mistõttu pea valutama hakkab.

Äike. Peavalu ei pruugi tulla mürast ja hirmust äikese ees, vaid kurja juur võib taas olla lämmastikdioksiid. Elektrostaatiline reaktsioon, mis välku põhjustab, tekitab lämmastikdioksiidi. Välk on üldse suurim looduslik lämmastikdioksiidi tekitaja.

Kasulikke soovitusi:

Kui sul esineb peavalusid, proovi päevikut pidada. Märgi üles iga valuhoog ja sellega seotud asjaolud. Pane kirja, mida sõid mõni tund enne, milline oli sind ümbritsev emotsionaalne kliima, kirjelda peavalu, selle asukohta, kestust, tugevust. Millised olid valule eelnenud tunded? Sel moel saad toimuvast ettekujutuse, eriti kui on tegu korduva käitumise või hoiakuga, mis peavalule eelneb. Kas mõtled liiga palju ja unustad oma intuitsiooni, tunded ja sisemised taipamised? Kas püüad olla täiuslik ning soovid kõike ise teha, ilma teistelt abi palumata?

Kui tegu on migreenihooga, on kasulik seda kirjeldada enne, kui olukord muutub väljakannatamatuks. Istu või lama rahulikult ja kujutle, et su käed muutuvad üha soojemaks. Abi on ka sügavast ja teadlikust hingamisest. Migreenivalude all kannatajatel on väga külmad käed, eriti valuhoogude ajal. Selle põhjuseks on häired perifeerse närvisüsteemi refleksides, mistõttu käte veresooned ahenevad, kui samal ajal ajuveresooned laienevad. Kuigi migreeni osaliseks leevendamiseks on mitmesuguseid ravimeid, suudab ligi 85% migreenipõdejaid valuhooge täielikult kontrollida, kui õpivad biotagasiside abil oma käte temperatuuri tõstma. Seda on võimalik teha ka ilma psühhoteraapiata. Alternatiiv on käia teraapiaseanssidel ja lahendada seal oma kriitilisuse, täiuslikkuse püüdluse ja hirmudega seotud küsimusi.

Täismahus artiklit loe Eesti Naise veebruarinumbrist: